Nostalgia masa lalu tentang buah markisa.
Kami, orang kampung panggil buah susu. Rasanya masam manis kalau dah masak. Zaman kanak-kanak dulu, kami selalu meredah kebun! Biasanya buah susu ini kami jumpa ketika memungut buah timun tikus! Cerita pasal timun tikus, tak tahu nak tunjuk macamana sebab dah tak pernah jumpa buah itu lagi! Berbalik kisah buah susu ini, tak sangka pula, dah naik saham buah susu, denga nama buah markisa!
Biasanya kita akan menikmati markisa dalam bentuk jus, tapi kalau ingin rasanya yang asli, yang masam manis itu, bolehlah makan begitu saja. Mari kita pelbagaikan markisa ini dalam bentuk yang lain pula untuk dinikmati bersama keluarga. Kita buat Puding Markisa, nak tak?
20 gram agar-agar tali
7 biji markisa - ambil isinya
1 cawan buah pic dalam tin - dikisar
1/2 cawan air buah pic
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
cawan air
setitik pewarna kuning oren
setitik pewarna hijau epal
acuan pilihan
Cara:
1. Masak agar-agar bersama 5 cawan air dan gula hingga larut.
2. Ambil 1/2 cawan agar-agar yang telah dimasak tadi dan campurkan dengan isi buah markisa. Tuangkan dalam acuan pilihan. Sejukkan.
3. Masukkan buah pic kisar bersama air buah pic serta susu pekat ke dalam periuk berisi lebihan agar-agar tadi.
4. Bahagikan agar-agar kepada dua bahagian. Satu bahagian warnakan dengan warna kuning oren dan satu lagi dengan pewarna hijau epal.
5. Tuangkan perlahan-lahan bahagian yang berwarna kuning oren di atas bahagian yang berisi buah markisa. Sejukkan.
6. Setelah bahagian kuning oren tadi sejuk, dan mula membeku, tuangkan pula bahagian yang berwarna hijau epal. Sejukkan.
Mari kita menikmatinya!
Assalamualaikum kak amie...
BalasPadamcantik puding tu , creative la kak amie.. sejukkkk tekak kalu makan time2 panas nih...
comelnya!
BalasPadamselalunya saya cuma makan buahnya gitu saja atau buat minuman. Mesti sedap dibuat puding!
BalasPadam