Pages

Khamis, 25 Jun 2015

Juadah Berbuka Puasa : Nasi Ayam, Kerabu Mangga & Jus Mangga

Ketika Amie duduk melepas lelah di bilik guru tengahari tadi, Fairuz (bersekolah sesi petang) tiba-tiba muncul menyerahkan kunci rumah.... hmmm... entah ke mana ghaibnya kunci rumah yang selalu Amie bawa! Terpaksalah berkongsi kunci pulak. Ketika Fairuz menghulurkan tangan untuk bersalam, Amie sempat pesan:
Adik belajar rajin-rajin ye.
Fairuz angguk.
Kerja rumah dah siap?
Tak ada kerja rumah, katanya.
Petang nanti Adik nak buka puasa apa?
Apa-apalah... yang penting ada ayam. Ada nasi.
Dan kemudian, sepantas kilat Fairuz mencium pipi Amie kiri dan kanan dan terus cepat-cepat berlalu pergi meninggalkan Amie.... hai! Agaknya malu kalau orang lain nampak perbuatannya tu kot....

Hmmmmm.... Kalau dah sebut ayam, sebut nasi pulak, maknanya nasi ayamlah tu!

Ketika pulang dari sekolah, Fairuz menjenguk ke dapur.... dan sudah tentulah hatinya gembira melihat kita sibuk menyiapkan juadah berbuka puasa seperti yang diingininya. Kemudian Fuad muncul, nampak sangat teruja wajahnya. Amie sangka Fuad akan komen masakan seperti selalunya, tapi lain pula tutur bicaranya...
Yuhuuuuu.... abang balik minggu depan! Teriaknya penuh gembira.
Oh! Abang Farid! Tak sangka masa berlalu begitu pantas. Esok 26 Jun, katanya habis peperiksaannya. Petang esok juga Abang Farid akan pulang ke kampung Nendanya di Bukit Hijau, Jeram. Nampaknya Abang Farid akan bersama keluarga di sana selama seminggu sebelum terbang balik ke LD!
Fuad & Fairuz nampak tak sabar-sabar menanti kepulangan Abang Farid. Walaupun selalu berkelahi tapi ikatan persaudaraan tak mungkin terlerai.... he he heee. Fuad mengharapkan Abang Farid dapat membimbingnya untuk lebih memahami mata pelajaran sains terutamanya Kimia dan Biologi. Fairuz pula banyak kali bertanya, boleh tak Abang Farid membantu meningkatkankan prestasi Matematiknya, sebab Fairuz sangat lemah dalam mata pelajaran ini.
Buat Abang Farid, inilah masanya untuk Abang Farid merapatkan hubungan bersama keluarga sebelah Mummy di Selangor. Pandai-pandailah menempatkan diri Abang Farid selama seminggu di sana yea.... 

Jom kita lihat resepi nasi ayam di bawah ini. Kali ini Amie gunakan beras basmathi sebab macam dah lama sangat beras itu tersimpan, takut bersarang kutu beras pula di dalamnya. Amie masak cara kukus, tapi kalau nak masak macam biasa dalam rice cooker pun boleh, cuma kena tambahkan sukatan airnya sahaja. Kalau nak tengok resepi nasi ayam Amie yang lepas, bolehlah klik DI SINI

Resepi Nasi Ayam
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam selama 20 minit - toskan
3 cawan air rebusan ayam (lihat resepi Sup Ayam di bawah)
1 sudu makan stok ayam pekat MAGGI
3 sudu makan marjerin
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 cm halia - hiris halus
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 helai daun pandan - siat-siat

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Sementara itu panaskan marjerin di dalam kuali hingga cair..
2. Masukkan bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan daun pandan. Tumis sehingga harum dan daun pandan layu.
3. Masukkan air rebusan ayam dan stok ayam pekat. 
4. Setelah air mendidih, masukkan beras dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan air mengering.
5. Pindahkan nasi ke dalam periuk pengukus.
6. Kukus selama 20 minit atau sehingga nasi masak.

Resepi Ayam Goreng
Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar (seberat 1.5kg) - potong 4 bahagian - ketepikan sayap, kaki, leher dan tulang belakang bahagian dada ayam 
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 sudu teh lada putih - tumbuk
2 sudu makan stok ayam pekat MAGGI
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan Kicap Manis Cap Kipas Udang 
2 sudu makan minyak bijan - jika tidak suka, tak perlu bubuh
minyak untuk menggoreng
- kalau kurang masin atau suka masin tambahlah garam ikut citarasa

Cara:
1. Cuci dan toskan daging ayam sehingga kering.
2. Perap ayam bersama bawang putih, halia, lada putih, sos tiram, kicap manis, stok ayam pekat MAGGI  dan minyak bijan selama 1 jam.
3. Goreng tenggelam di dalam minyak yang banyak menggunakan api panas pada 5 minit pertama dan kemudian perlahankan api (sederhana panas) supaya isi ayam masak sekata.
4. Angkat setelah daging ayam masak atau berwarna emas keperangan.

Resepi Sup Ayam
Bahan-bahan:
2 kepak ayam, bahagian leher dan tulang belakang dada ayam serta kaki ayam - potong ikut suka
1.5 liter air (sebahagian air rebusan digunakan untuk memasak Nasi Ayam)
3 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 4
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3cm halia - diketuk
1 sudu teh lada putih - ditumbuk
garam / perasa pilihan
hirisan daun bawang / daun sup
bawang goreng
Cara:
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Masukkan semua bahan di atas kecuali lada putih, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
3. Apabila kuah sup mula mendidih, perlahankan api dan tutup periuk.
4. Masak sehingga isi / ayam lembut.
5. Setelah sebahagian air rebusan / sup diambil untuk Nasi Ayam, barulah masukkan lada putih dan ketika menghidang jangan lupa taburkab hirisan daun sup / daun bawang serta bawang goreng untuk menambah kelazatannya!

 
Resepi Sos Sambal Nasi Ayam
Bahan-bahan:
2 biji cili merah - buang biji
9 biji cili padi minyak 
2 biji tomato merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
5 biji limau kasturi & 1 biji limau nipis - ambil jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas dan kisar halus.
Untuk mendapatkan rasa yang lebih mesra, sos sambal ini boleh disediakan lebih awal beberapa jam sebelum dihidangkan bersama Nasi Ayam.

Resepi Sos Kicap
Bahan-bahan:
2 biji bawang putih - tumbuk
1 sudu teh lada putih - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
2 sudu makan sos tiram
5 sudu makan kicap manis Cap Kipas Udang
2 sudu makan minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung - bancuh dengan 1 cawan air

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas dan didihkan di atas api sederhana panas.
2. Masak sehingga kuah pekat.
3. Padamkan api dapur.




Oh! Amie terlupa fokus gambar Kerabu Mangga! Amie teringat beberapa tahun yang lalu makan nasi ayam di sebuah restoran di Bukit Bintang, kalau tak silap berhadapan dengan Hotel Federal, tempat penginapan kami semasa berkursus. Kami pesan Nasi Ayam Hainan, dan pilihan lauk lain ialah Kerabu Mangga.



 Mudah saja cara olahan kerabu tersebut. Amie cuba oleh sendiri dengan mencampurkan hirisan mangga (gunakan mangga yang tidak terlalu masam - Amie gunakan mangga madu, hirisan ciri padi, daun ketumbar, gorengan kacang tanah (Amie gantikan dengan kacang gajus) dan gorengan ikan bilis yang ditumbuk kasar. Taburkan secubit gula dan garam dan sejurus sebelum dihidangkan, perahkan sebiji jus limau kasturi di atasnya. Walaaaaa..... kita makan sampai tak nampak telinga!

2 ulasan:

  1. Nampak sungguh sedap sekali nasi ayamnya..siap dengan kerabu mangga..mabeles!!

    BalasPadam