Bahan-bahan:
600 gram nangka muda - potong dadu - rebus hingga setengah masak - toskan airnya
400 gram daging tetel potong ikut saiz digemari- rebus hingga empuk - jangan buang air rebusannya
500ml santan pekat
2 batang serai - diketuk
3 cm lengkuas muda - diketuk
1 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
25 biji cili padi
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
5 biji buah keras
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
Cara:
1. Masukkan semua bahan kisar, serai, serbuk kunyit dan lengkuas ke dalam periuk berisi daging tetel yang telah empuk.
2. Biarkan masak seketika dan kemudian masukkan nangka muda.
2. Tambahkan santan pekat.
4. Biarkan masakan mendidih dengan api panas sederhana sehingga nangka muda empuk.
5. Setelah kuah mula memekat masukkan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur dan hidangkan.
dah lama tak makan nangka muda ni Mie, sedap nampak apa lagi di letak daging tetel tu adoiii sedapnyaaaa
BalasPadamSedapnyaaa...
BalasPadamnampak menyelerakan tu kak amie..
BalasPadamapapun, selamat kembali ke sekolah kak.. :D