Pages

Jumaat, 31 Oktober 2014

Berseleranya Makan Sayur Labu Manis Masak Lemak Sama Daging!

Entri tertunggak....
Sedapnya sesekali dapat makan sayur labu manis!  Memasaknya pula dengan daging, cili padi dan santan. Aromanya tambah wangi dengan tambahan serai nan sebatang! Jom kita tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
400 gram labu manis - kupas kulit dan potong dadu
1 cawan hirisan daging lembu yang telah direbus empuk
5 batang kacang panjang - patah-patahkan / potong ikut saiz panjang yang diingini
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 batang serai - diketuk
1 sudu serbuk kunyit
garam / perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
10 biji cili padi
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi. 
2. Masukkan hirisan daging, serbuk kunyit dan serai. Gaul rata.
3. Tambahkan 2 cawan santan cair, dan masukkan labu manis.
4. Masak labu manis hingga hampir empuk, dan masukkan pula santan cair.
5. Bila kuah mula mendidih, masukkan kacang panjang dan kacau supaya tidak pecah santan.
6. Setelah kacang panjang berubah warna, perasakan masakan dengan garam / perasa pilihan.
7. Padamkan api dapur.

Suka tengok warna labu manis.... cantik!

2 ulasan:

  1. Memang sedap. Saya nampak labu je dah terliur.

    BalasPadam
  2. Labu dan kacang panjang memang ngam sekali..tengok masakan Amie, menyelerakan sungguh!

    BalasPadam