Dah masak untuk hidangan tengahari ini?
Amie nak kongsikan satu resepi tertunggak... Udang Galah Masak Lemak Hijau. Sebenarnya resepi ini sudah tersiar dalam Majalah Aroma Edisi Mei 2014 ini tapi Amie belum kongsikan dalam blog sebab terlupa! Silaha cuba resepi ini... udang galah masak lemak bubuh belimbing buluh!
1 Resepi : Udang Galah Masak Lemak Hijau
Bahan-bahan:
12 ekor udang galah saiz
sederhana – bersihkan
200ml santan pekat
7 biji buah belimbing
buluh
1 batang serai - dititik
Garam / gula / perasa
pilihan
Minyak
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
10 biji cili hijau
1 sudu makan udang kering – rendam hingga kembang
Cara:
1 1. Panaskana
sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar termasuk serai hingga wangi.
2 2. Masukkan udang galah dan masak
sehingga kulitnya berubah warna.
3 3. Masukkan belimbing buluh dan santan
pekat.
4 4. Masak dengan api perlahan sehingga
kuah hampir pekat.
5 5. Perasakan
dengan garam / gula / perasa pilihan.
huwaaa!!!, udang galah, bestnya, buat berbuka sedap ni tp udang galah susah nak cari kat sini, kat sarawak dulu banyak dan harga lebih murah.
BalasPadamwallahhhh..sedapnya udang galah. kat sini ada jual tapi nampak lebu..itu yang tak beli tu. Tengok udang galah kat amie, buat lagi teringin..uhuu
BalasPadam