Pages

Sabtu, 3 Mei 2014

Sup Daging Musim Panas

Bila musim panas tiba....
Hidangan pun kena menepati selera.
Nak makan pedas dan berempah, nanti badan tambah panas pula dari dalam.

Nak hirup sup memang berpeluh-peluh jadinya!

Akhirnya buat sup ajelah.... sup yang ringkas, rebus saja tanpa sebarang rempah rempahan.
Renih sup dalam slow cooker.... berjam-jam kita biarkan sementara buat kerja lain. Walaupun kena tunggu lama tapi puas hati dengan hasilnya sebab rasanya sudah tentu enak sebab proses memasaknya gunakan wap! Kuahpun tak berkurang dari sukatan asal walaupun direnih 4-5 jam.
Amie masukkan saja kentang bulat-bulat, lobak belah dua, daging dipotong kasar serta masukkan cendawan shiitake. Tak perlu risau kentang dan lobak .... tak hancur punya walaupun direnih bersama sehingga daging masak empuk. Sebaik saja daging empuk, tutup suiz dan hidangkan segera.
Wangi!!!!


Resepi : Sup Daging Musim Panas

Bahan-bahan:
500 gram daging - potong ikut citarasa
1 liter air
3 cm halia - hiris nipis
1 batang lobak merah - kupas kulit dan belah 2 - potong 4
5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - cuci - dan belah 2
5 biji kentang - kupas kulit dan biarkan bulat
10 ulas bawang putih
1 labu bawang besar - belah 4
2 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan di atas  kecuali perencah MAGGI Cukup Rasa ke dalam slow cooker.
2. Tekan butang "HIGH" dan biarkan masak sehingga daging empuk.
3. Buka penutup dan tambahkan perencah MAGGI Cukup Rasa.
4. Hidangkan segera bersama taburan bawang goreng dan hirisan daun sup.



2 ulasan:

  1. Terasa nk bikin jgk la..hihihi

    BalasPadam
  2. Salan Kak Amie,

    Sedapnya sup daging ni. Makan dengan nasi panas n sambal kicap or sambal belacan pun dah sedap kan.

    BalasPadam