Assalamualaikum.
Jom nikmati Asam Laksa. Sebenarnya ini menu hari Ahad, dan disebabkan 'kematian' talian internet terpaksalah ditunda satu demi satu resepi untuk dikongsi bersama.
Bila disebut Asam Laksa, memang ramai yang suka menikmatinya dan cara penyediaan serta bahan-bahannya pun mudah diperolehi. Cuma, kali ini Amie tidak menemui walau sehelai daun pudina untuk hiasannya. Apa pun, tanpa daun pudina, tidaklah mencacatkan keenakan Asam Laksa ini.
Resepi : Asam Laksa
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung & 1/2 kg ikan selayang - rebus dan ambil isinya / kisar
2 bungkus laksa kering - rendam hingga lembut - celur
7 keping asam gelugur
10 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan (belah 2)
garam & perasa pilihan
Bahan untuk hiasan laksa:
1 biji timun - potong nipis
1 rumpun daun salad - hiris nipis
4 labu bawang besar - mayang
10 biji telur - rebus, kupas dan belah
1 biji nanas - buang kulit dan ricih-ricih
5 biji lada merah - hiris nipis
limau kasturi - belah dua
Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
1.5cm belacan
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Cara:
1. Satukan isi ikan dengan air rebusan, bahan kisar dan tambah air mengikut kepekatan yang diingini.
2. Masukkan daun kesum, asam gelugur, bunga kantan dan garam serta perasa.
3. Kuah hendaklah sentiasa dikacau agar isi ikan tidak berketul.
4. Masak sehingga asam gelugur kembang dan rasanya sebati.
5. Jangan biarkan kuah mendidih terlalu lama di atas api.
6. Hidangkan bersama laksa yang telah direbus dengan bahan hiasan yang lain.
.... dan kami pun makan laksa berkali-kali sampai ke petang!
kak amie
BalasPadamterliurnya tina tgk, sedapnya, lama tina tak buat sebab kalau buat, mmg kompom tina sorang je yg akan abiskan hehe
dulu madihaa kurang gemar asam laksa.. tp bila dah masuk 4 series ni dah mula suka pulak.. hehee... terus kecur tgk asam laksa amie ni...
BalasPadamnakkkk...!!!
BalasPadamnak jugak!!!
BalasPadamtudiaaa...full bowl! hehe..sedapnya aihh!!
BalasPadamSinggah dapur Amie jap sebelum tido, laksa dah abih, tengok gambar pun jadilah, hehe..
BalasPadam