Assalamualaikum.
Untuk segmen Petua Di Dapur kali ini, Amie ingin berkongsi mengenai jangka hayat atau tempoh ketahanan sesuatu makanan. Amie perolehi info ini melalui pembacaan dari majalah Sedap Bil 3, Vol 1/2008. Moga perkongsian ini memberi panduan dan manfaat yang sangat berguna buat kita semua.
Bahan makanan yang selalu kita beli, selalunya dicatatkan tempoh ketahanan bagi makanan tersebut. Anda di antara kita yang suka menyimpan bahan makanan untuk kekal tahan lama di dalam peti sejuk. Akan tetapi, walaupun sudah dimasukkan ke dalam peti sejuk, ia tetap akan tahan lama sehingga tempoh masa ketahanann makanan tersebut. Di bawah ini Amie kongsikan perubahan tempoh ketahanan mengikut jenis makanan:
Ehsan : Google
Telur
Tahan selama 4 hingga 5 minggu jika disimpan di dalam bekas yang lebih sejuk suhunya.
Ehsan : Google
Ikan
Tahan selama 1 hingga 2 hari. Akan tetapi, jika diletakkan di dalam peti sejuk beku akan bertahan selama 4 hingga 6 bulan.
Ehsan : Google
Daging Merah
Tahan selama 1 hingga 2 hari. Namun begitu, jika di letakkan di bahagian sejuk beku boleh tahan selama 3 hingga 4 bulan. Daging yang telah dimasak dan disimpan di dalam peti sejuk beku akan tahan lebih lama lagi.
Ehsan : Google
Daging Ayam
Tahan selama 1 hingga 2 hari. Jika disimpan dalam bahagian sejuk beku, boleh tahan selama 1 tahun.
Ehsan : Google
Keju
Keju yang sudah dibuka akan tahan selama 3 hingga 6 bulan lamanya, tetapi rasanya akan mulai berubah sedikit.
Ehsan : Google
Kerepek
Tahan selama 3 bulan.
Ehsan : Google
Roti
Tahan selama 15 hari.
Ehsan : Google
Sereal Segera
Tahan selama 3 bulan.
Ehsan : Google
Pisang
Tahan selama 3 hingga 6 hari sebelum busuk.
Ehsan : Google
Epal
Tahan selama 6 bulan lamanya jika berada dalam keadaan baik.
Ehsan : Google
Bawang
Boleh disimpan dalam suhu bilik dan tahan selama 2 minggu.
Ehsan : Google
Kentang
Boleh disimpan selama 1 bulan lamanya.
Ehsan : Google
Sos Tomato
Boleh tahan selama 1 tahun.
Ehsan : Google
Jem
Boleh tahan selama 1 1/2 tahun Lebihbaik jika jem disimpan di dalam peti sejuk daripada di simpan dalam almari makanan biasa.
Sumber : Majalah Sedap Bil 3, Vol 1/2008
Sumber : Majalah Sedap Bil 3, Vol 1/2008
Terima kasih Kak Amie kerana berkongsi info yang berguna ni..
BalasPadamoowwhh... bagus info
BalasPadamtq amie for sharing..
BalasPadamAmie, dalam banyak-banyak contoh itu, hanya keju saja yang saya jarang beli dan simpan.
BalasPadamYang lain tu, memang saya tak pernah risau ketahanannya, sebab belum pun sampai 1 minggu umur, semuanya dah boleh langsai. hehehe maklum rakyat ramai.
Waw..betul2 menarik ni..terima kasih cikgu...
BalasPadamSalam kak amie...info yg bgus...rajin mbaca bertmbh ilmu kita kn....:-)
BalasPadamTq 4 sharing...
Kalau ayam rumah kakak tak payahlah nak tunggu setahun Amie. Seminggu pun tak menyempat. Beli hari ini dah kena masak. Kalau simpan paling lama pun seminggu dah katam sebab anak kakak suka ayam..
BalasPadamNice info....tq for sharing.
BalasPadamsalam kak..sy nak tanye kalo sy buat bnyk daging masak hitam then brape lame dia tahan dlm peti ais tu sbb sy stdent and bz nak masak sllu..??tq kak
BalasPadamsalam kak..sy nak tanye kalo sy buat bnyk daging masak hitam then brape lame dia tahan dlm peti ais tu sbb sy stdent and bz nak masak sllu..??tq kak
BalasPadamSalam, boleh beri panduan kalau kek lapis rempah di post keluar negara makan masa 3hari atau lebih tanpa masuk fridge. Boleh tahan berape lama dan panduan membungkusnya. Harap dapat beri panduan, kesiankan anak yg rindu kek ni. Terimakasih.
BalasPadamKhairu,
BalasPadamkalau simpan dalam bahagian sejuk beku mungkin tahan beberapa beberapa minggu, maaf saya tak pernah simpan cara begitu ye...
Normah,
saya tak pasti tapi kalau setakat 3 hari mungkin masih okey, tapi kalau poskan kek lapis yang dibuat dengan campuran bahan pengawet mungkin tahan lama.
mcm mna kalau sosej/nuget..
BalasPadamKalau mcm yg bkerja kan...selalu stress nk tunggu daging/ ayam dpd cair dari disejukbeku...kalau bhn mentah yg tlh disejukbekukan di keluar di tpt dingin peti sejuk...boleh tahan bp jam bhn mentah tu yea
BalasPadamKalau mcm yg bkerja kan...selalu stress nk tunggu daging/ ayam dpd cair dari disejukbeku...kalau bhn mentah yg tlh disejukbekukan di keluar di tpt dingin peti sejuk...boleh tahan bp jam bhn mentah tu yea
BalasPadamTerima kasih kongsi tips :)
BalasPadamTerima kasih kongsi tips :)
BalasPadamAssalam Kak, kalau sosej xsimpan dlm peti ais. Berapa lama boleh tahan?
BalasPadamTimekaseh..info yg sgt bermanfaat
BalasPadamNk tnye..pelbagai kerepek ke yg thn 3 buln tu?
BalasPadamSalam..kalau buat sambal goreng/ lada goreng berapa lama ketahanan nya?
BalasPadamSalam.....ada tak petua nak tahan lama popia cheese?
BalasPadam