Pages

Sabtu, 16 April 2011

Ubi Pulut Rebus Dengan Sambal Ikan Bilis

Dah lama tak makan ubi rebus. Masa kecil dahulu, rasa dah jemu sebab itulah makanan yang sentiasa dihadap.... maklumlah, makanan orang kampung. Kebun pun penuh dengan pokok ubi. Sekarang ni nak cari ubi pun susah. Ha...kelmarin sempat singgah di tepi jalan beli ubi. Kata penjualnya, ubi pulut...memang sedap ubi pulut sebab melekit-lekit macam pulut. Apa lagi...rebus sajalah, buatkan sambal ikan bilis. Jemput makan ye....


Bahan-bahan:
4 batang ubi kecil (potong 2 dan belah 2)
secubit garam
500ml air

Bahan untuk sambal:
1 cawan ikan bilis
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh bersaa 50ml air)
1 labu bawang besar (mayang halus)
garam & gula
minyak

Bahan kisar:
20 biji lada kering
10 biji bawang merah
7 biji bawang putih
1.5cm belacan

Cara:
1. Rebus ubi bersama secubit garam di dalam 500ml air sehingga empuk dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bilis dan bancuhan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula dan biarkan selama 10 minit di atas api perlahan.
5. Masukkan bawang besar dan kacau sehingga bawang layu.
6. Angkat dan hidangkan bersama ubi rebus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan