Pages

Ahad, 17 April 2011

Sayur Campur Tempe & Udang

Selamat petang semua... semoga petang Ahad yang ceria ini dapat dinikmati sepenuhnya oleh rakan-rakan pengunjung. Kalau hari Ahad memang aktiviti Amie mengumpul segala bekalan yang tertinggal dalam peti sejuk sepanjang minggu ini. Ada sedikit tempe, beberapa biji kacang buncis, beberapa ekor udang kertas... ha ha... apa lagi, satukan ia menjadi sayur campur seperti di bawah ini....


Bahan-bahan:
10 ekor udang kertas
10 keping tempe (goreng & ketepikan)
2 kuntum black fungus (rendam hingga kembang  dan hiris)
7 biji kacang buncis (patahkan 3)
1 biji lobak merah (hiris bulat)
4 biji bawang putih (tumbuk)
4 biji bawang merah (tumbuk)
2 biji lada hijau (hiris)
1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah.
2. Masukkan udang bersama lobak merah serta black fungus. Masak sehingga udang kemerah-merahan.
3. Masukkan kacang buncis dan tempe goreng. Kacau seketika.
4. Taburkan serbuk pati ikan bilis.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah pekat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan