Pages

Sabtu, 23 April 2011

Dilutan Mampalam

Sesekali teringin juga mencuba resepi yang menjadi koleksi dalam simpanan. Amie terbaca tentang Dilutan Mampalam dalam buku resepi Masakan Sabah. Bila Amie amat-amati bahan-bahannya, macam lebih kurang resepi kerabu mangga. Amie ubahsuai ikut citarasa sendiri walaupun sebelum ini Amie biasa buat kerabu mangga.


Amie tambah hirisan timun, hirisan bawang besar dan kacang tanah tumbuk.



Bahan-bahan hirisan:
2 biji mangga muda
1/2 biji timun muda (buang kulit & biji)
1 biji lada hijau
1 biji lada merah
1 labu bawang besar

Bahan-bahan tumbuk kasar:
1/2 cawan ikan bilis goreng
1/2 cawan kacang tanah goreng
5 biji cili padi

Bahan lain:
1 sudu perahan air limau kasturi @ limau nipis
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Campur kesemua bahan dan gaul rata.
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Hidangkan bersama nasi panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan