Pages

Ahad, 27 Februari 2011

Sambal Terung Pipit Dengan Udang

Hmmmm.... anak-anak memang tak suka makan ikan sup. Asalkan yang berkuah...masak pindang, singgang, asam rebus... mereka kata macam ikan tu masih hidup. Macam-macamlah alasan sebab mereka hanya suka ikan goreng, ikan sos, ikan masak kari ....kecuali yang berkuah-kuah. Amie masakkan mereka sambal udang tapi ada syaratnya tau.... Amie tumpangkan terung pipit dalam sambal udang. Lama sangat tak makan terung pipit. Masa kecik2 dulu selalu petik terung pipit di kebun sampai gatal-gatal badan terkena miang batang pokoknya. Bonda suka buat ulam, tapi biasanya bonda buatkan kami sambal terung pipit. Suami pun tak makan terung pipit....biarlah Amie seorang yang makan... sesiapa kawan dengan Amie, jangan risau pasal makan... yang penting halal, kalau tak pernah makan pun, Amie tetap akan cuba....


Bahan-bahan:
20 ekor udang sederhana besar (buang kulit dan belah belakang)
2 genggam terung pipit (boleh belah dua jika suka)
5 sudu besar lada kisar
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1.5cm belacan (tumbuk)
1 sudu teh pati asam jawa (bancuh dengan 75ml air)
garam & gula
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan belacan hingga naik bau.
2. Masukkan lada kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan bancuhan air asam dan biarkan hingga pekat.
4. Masukkan terung pipit, garam dan gula.
5. Masukkan udang dan dan gaul sebati.
6. Apabila udang telah masak, bolehlah diangkat.

Amie tidur dulu ye...letih rasa badan, esok kena bangun awal....jumpa lagi di lain resepi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan