Pages

Sabtu, 22 Januari 2011

Sup Jagung Dengan Isi Ayam

Sambungan cerita nasi jagung dengan ayam masak merah.... tersalah buka tin jagung tu......ha ha.....setelah sebahagian air rebusan ayam digunakan untuk masak nasi jagung, dan nasi jagung sedang dikukus, sementara kuah ayam masak merah sedang menunggu masa menjadi pekat, saya didihkan kembali air rebusan ayam dan saya masukkan 1/2 cawan hirisan isi ayam.


Bahan-bahan:
1 tin jagung krim
1/2 cawan hirisan isi ayam
2 cawan air rebusan ayam
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
1 sudu kecil serbuk pati ayam

Cara:
1. Didihkan air rebusan ayam. Masukkan isi ayam.
2. Masukkan jagung krim dan kacau.
3. Masukkan serbuk pati ayam. Biarkan sup mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sup.
4. Pukul telur hingga kembang dan tuang ke atas sup sambil terus dikacau supaya telur tidak berkumpul.
5. Tutup api.
6. Sup jagung dengan isi ayam siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan