Pages

Jumaat, 21 Januari 2011

Ikan Bayan Kukus 3 Rasa

Anak-anak kata ikan kukus yang saya masak rasa pedas. Memang saya sengaja masak begitu. Orang lain masak 3 rasa, saya pun masak 3 rasa dengan cara saya sendiri. Oleh kerana saya renjiskan minyak bijan supaya ikan nampak berkilau-kilauan, aroma kukusannya keluar sampai ke ruang tamu.... anak-anak sangka saya buat nasi ayam sebab biasanya saya renjis minyak bijan juga ke atas ayam goreng atau ayam kukus.Sebut tentang minyak bijan ni, saya pernah terbaca tentang penggunaannya dalam masyarakat India di negara kita. Katanya setitik minyak bijan yang dicampur dengan sedikit susu ibu dan disapu ke mulut bayi akan bertindak menjadipelawas dalamsistem penghadaman di samping membantu tumbesaran bayi. Tak tahulah sejauh mana kebenarannya, tapi anak-anak pun memang suka dengan aroma minyak bijan dalam masakan.

 Bahan-bahan:
1 ekor ikan bayan
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu sos tiram masam manis
2 sudu besar sos tomato (Habhals)
2 sudu besar sos cili (Habhals)
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak bijan
minyak

Bahan kisar:
5 biji lada merah
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
2 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia

Cara:
1. Letak ikan di dalam dulang pengukus dan renjiskan dengan sos ikan. Kukus ikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram masam manis, sos tomato dan sos cili dan serbuk pati ikan bilis. Masak hingga pekat.
4. Keluarkan ikan dari kukusan dan letakkan di dalam pinggan.
5. Tuangkan sos di atasnya. Renjiskan minyak bijan.
6. Bayan kukus 3 rasa sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan