Pages

Sabtu, 6 Disember 2025

Makan Ikan Jenahak Bakar Sambal Tempoyak di Senduk Jebat Corner Kunak

Bismillahirrahmanirrahim.
Cerita minggu lepas bersamaan pada hari Ahad 30 November. Selepas hantar Abang Farid sekeluarga di Lapangan Terbang Tawau, kami terus pulang dan singgah makan tengah hari di Senduk Jebat Corner, Kunak.
Kami makan nasi putih lauk:
Ikan Jenahak Bakar Sambal Tempoyak


Kami memilih meja di tepi pagar yang dililit dengan pokok peria.


Banyak buah peria bergayut di pagar.


Kalau datang lauk begini, ambil nasi sedikit sahaja sebab lebih sedap meratah udang goreng dan sotong bakar. Ikan Jenahak Bakar Sambal Tempoyak itu pula tersangatlah sedapnya sampai menjilat jari!

Ikan Jenahak Bakar Sambal Tempoyak.

Udang Goreng Salut Tepung


Ada pun Udang Goreng Salut Tepung dan Sotong Bakar Sambal tidak dapat kami habiskan. Jadi, kami minta bungkus sahaja bakinya untuk dibawa pulang.

Sotong Bakar Sambal



Tak lengkap makan nasi berlauk haiwan laut kalau tidak berulam. Kami ambil beberapa jenis ulaman dan kerabu mangga, sambal belacan dan budu.

Sambal Belacan & Budu

Kerabu Mangga

Ulaman kacang botol +tomato + petai + kacang bendi + bawang putih jeruk.

Harga makan tengah hari kami berjumlah RM117. 20 sen. Kalau Senduk Jebat Corner itu dekat dengan LD, memanag selalu hendak datang makan di sini. Jadi, kami hanya ambil kesempatan sekiranya ada urusan samada di Tawau atau Semporna, bolehlah snggah sini.

Belanja video makan tengah hari di Senduk Jebat Corner


10 ulasan:

  1. Wow menyelerakan.. Lauk banyak sedap-sedap belaka, jadi ambil nasi sedikit dan ratah lauk sampai habis.. hurmmm terliur pula..

    BalasPadam
  2. Tak pernah pula jumpa menu ikan bakar sambal tempoyak. Biasanya, sambal biasa saja. Sedap, tengok. 😋

    BalasPadam
  3. Sambil makan tu boleh petik peria katak buat ulam. Fresh from pokok. Hihi

    BalasPadam
  4. Nampak portionnya pun banyak.
    Teringin pula jenahak bakar sambal tempoyak.

    BalasPadam
  5. Unik sekali sajian makanan ..unik tempat makan ada sayur peria ..

    BalasPadam
  6. Sedap² lauk di Senduk Jebat Corner. Begitulah jika sudah ada banyak lauk, ada pulak yang tak habis dan perlu dibungkus bawa pulang.

    BalasPadam
  7. Memang teringin lah bisa ke tempat ini ❤️❤️❤️. Ikan jenahak ini saya suka juga. Tp biasa makan yg di kari. Kalau pakai tempoyak blm coba. Yakin sedaap, Krn saya memang suka tempoyak.

    Betuuul kak Amie, kalau makan seafood begini, saya ambil nasi sedikiiiit saja. Bahkan kadang tak nak. Seafoodnya saja dinikmati

    BalasPadam
  8. Ikan Jenahak Bakar Sambal Tempoyak ni paling menambat mata dan selera.

    BalasPadam
  9. aduhaiiii amie. Kalau macam ni punya menunya memang meratah ler gayanya. Kerabu mangga tu yang win sekali

    BalasPadam