Kari Kepala Ikan Ala Mamak

11:22 PG

Apa khabar semua rakan-rakan pengunjung Amie's Little Kitchen. Apa agaknya hidangan tengahari ini untuk keluarga yang disayangi. Amie paparkan Kari Kepala Ikan Ala Mamak.... walaupun sudah dua hari berlalu, dah tak ada apa yang tinggal, tapi gambar belum basi lagi! Jom cuba resepi yang memang pasti membangkitkan selera ini.

Walaupun dalam resepi hanya menggunakan kepala ikan, tapi Amie gunakan seekor ikan dari kepala sampai ke ekor! Amie gunakan seekor ikan nyok-nyok seberat 1kg.


Anak-anak tak berminat makan kepala ikan.... kata mereka... apa yang ada pada kepala ikan?


Ha haaaa... jadi Amie dan Encik Suami sajalah yang menikmati kepala ikan! Seronoknya dapat makan mata ikan!
Wokeeeeyyy.... ini resepinya ya!

Resepi : Kari Kepala Ikan
Sumber : Buku Resepi Masakan Mamak (Resepi Ala Gerai) : Chef Sarji

Bahan A:
1 kepala ikan - saiz besar (Amie gunakan 1 ekor ikan)
1/2 cawan asam jawa - bancuh dengan air
1/2 tin susu cair
5 biji bendi
2 biji tomato
2 biji terung - Amie tambah sendiri
1/2 cawan minyak masak
1 sudu makan garam
sedikit gula - Amie tambah sendiri

Bahan B:
2 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan manis
1 tangkai daun kari
1/2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Bahan C:
4 ulas bawang putih - dimayang
3 biji bawang merah - dimayang
1 1/2 inci halia - Amie hiris halus
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu makan jintan manis - Amie gunakan 1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan jintan putih - Amie gunakan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk cili 
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk lada hitam - bancuh dengan 2 sudu makan air panas
1/2 cawan kelapa parut - goreng (sangan) sebentar dan tumbuk kasar


Cara:

1. Panaskan minyak dan tumis Bahan B sehingga berbau harum.

2. Masukkan bahan C dan tumis sehingga berbau harum, kemudian masukkan kepala ikan / ikan.
3. Tutup periuk sebentar supaya air ikan keluar dan masukkan air asam jawa.
4. Masukkan susu, sayur-sayuran dan garam (serta gula).
5. Masak dengan api kecil selama 12 minit.
6. Sedia dihidangkan.

5 comments

  1. kepala ikan le sedakk..aiya anak oh anak.

    BalasPadam
  2. kecur tgk lauk kari kpla ikn tu kak Amie..tp QH sdri pon xpnh mkn kpla ikan..hihi..xtau isinye kt mne :P

    cantik langsir bru blog ni!!

    BalasPadam
  3. Menu kari memang peberet kat umah ni.Setiap mggu mesti buat sekali..sama ada ikan atau kepala ikan...
    Nampak sungguh menyelerakan kari mamak kak amie ni

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Amieeeeeeee,
    Ini dia peminat tegar kari dah mai dah, heheheh. Ayo yo amma, apa macam mau bikin, kari sudah habis ka, saya perut punya dalam ada bunyi jugakkk.......

    BalasPadam
  5. Amie..header baru, cantiknya.

    Sedap kari kepala ikan ni, kalau dapat kat ummi, ratah je ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe