Assalamualaikum.
Jom makan Mangga & Blueberry Crepe. Amie masih lagi gunakan 7 jenis tepung yang masih banyak bakinya semasa membuat Crepe Durian. Begitu juga dengan intinya, masih lagi Amie gunakan fresh cream lebihan tempohari. Resepinya masih resepi yang sama iaitu dari Sheila : Spices Journey.Terima kasih sekali lagi buat Sheila yang sentiasa bermurah hati berkongsi pelbagai resepi yang enak-enak. Boleh rujuk DI SINI untuk melihat resepi Crepe Durian yang Amie hasilkan pada minggu lepas.
Resepi : Crepe Durian 7 Jenis Tepung
Sumber : Sheila: Spices Journey
Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung Hong Kong
3 sudu besar tepung naik sendiri
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung Super Fine
2 sudu besar gula icing
2 biji telur - buang tali pusat
1/2 tin susu cair - Amie gunakan santan kelapa
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar mentega yang dicairkan
2 cawan air
3 helai daun pandan - Amie gunakan 1 sudu teh essen vanilla
sedikit pewarna hijau & kuning - Amie bahagikan adunan kepada 2 bahagian untuk warna hijau dan merah jambu. (Warna merah jambu bertukar pula ke warna tak berapa jambu!)
Cara:
1. Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan menggunakan whisker.
2. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
3. Panaskan sebentar kuali non-stick menggunakan api paling perlahan.
4. Masukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali supaya adunan tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak.
5. Tidak perlu terbalikkan crepe sewaktu mengangkat dari kuali.
6. Ulangi sehingga adunan habis dan biarkan crepe sejuk sebentar.
Untuk intinya pula Amie gunakan mangga masak ranum untuk kulit berwarna hijau sementara kulit berwarna merah jambu pula Amie isikan dengan blueberry. Sediakan fresh cream yang diputar kental secukupnya.
Mula-mula, bentangkan crepe dengan sempurna, jangan ada yang terlipat-lipat. Kemudian ambil sesudu makan krim kental (kalau nak banyak boleh bubuh lebih), kemudian letakkan isi mangga atau blueberry dan tutup kembali atas isi mangga atau blueberry tadi dengan krim. Tarik crepe dari kiri ke kanan, dan dari kanan ke kiri sehingga menutupi, dan lipat bahagian atas serta bawah crepe.
Proses terakhir, terbalikkan crepe yang sudah kemas dilipat tadi. Jangan lupa, untuk rasa yang lebih enak, simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dinikmati.
amboii.....tergoda saya!!!!. Bilalah saya ni nak 'mecrepe'.....angin rajin lom sampai!!!! tengok je hasil tangan orang lain dulu....
BalasPadamamboiii kak Amie..rancak yer akak bercrepe...sedapnya..nak buat lg nti..
BalasPadamUda,
BalasPadamni sebab nak habiskan segala tepung & fresh krim yang siap diputar minggu lepas.. he he hehh
Qasey Honey,
tak sempat masuk peti sejuklah Qasey... kita melipat crepe semua dah ngadap ....
nak jugak try buat blueberry crepe..tp xkesampaian.
BalasPadamwah disini ada mangga crepe dan blueberry lagi adoiii nak pejam mata je lah tak mau tengok takut teringin hee
BalasPadamdtng sini nak mintak barang sekeping dua crepe menggoda tu..alahaiii teringinlah plk nak rasa yg mangga tu...ada lagi ke....
BalasPadamFaa,
BalasPadambuat je... Amie pun hari tu tak mau buat, dah buat sekali... sambung lagi ni he he hehh
Kak Nooriah,
memang menggoda benda-benda gini ye kak...
Yatie,
silakan Yatie...ada lagi sikit dalam peti ais he he heh
Macam macam tepung yang di pakai.. pasti sedap, belum pernah rasa crepe ini..bagi 2 ktul mau rasa enak nya.. ;)
BalasPadamwaaa...waaa...crepe sudah mari..mau bah..
BalasPadamwahh akk cantik2 color tue..zila punya fc pun masih ada..malas tul nk godeh2 nie h ehhe:)
BalasPadamakak sy teruja la ...tpnape la sy ni xsempat2 je nk taip blog sy tu hehhehhee
BalasPadamdurian crepe pun tak cuba lagi,hai mana satu nak buat ni semuanya nampak sedap.
BalasPadamcantiknya!
BalasPadammeriahnya kaler Amie :)
BalasPadamwahh..meriah nye crepe kak amie...nk ambik dua2 boleh..hihi...mcm2 perisa kan boleh buat crepe ni..cer try buh jem durian pulak..:-)
BalasPadamAmboi berjenis2 tepung yang diguna.. kat rumah makchaq hanya ada tepung gandum dan tepung jagung je..
BalasPadamkak..tak jemu makan crepe kan..kita dah byk kali juga buat..semalam pun buat lagi,permintaan anak2, crepe oreo..yg mangga tu tak rasa lagi...mesti sedapkan..
BalasPadamHi Salami, wow! Can see you ada black belt in baking cakes.
BalasPadamThese look fantastic, first time I see them. I think 5 pieces will do me fine, ha ha.
Saya suka the colours....and the smooth texture. Very nice.
Can see you made them with that special ingredient called, 'love'.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
Melly,
BalasPadamsaja cuba2 buat ni Melly... guna tak banyak jenis tepung pun jadi juga.
Rahel,
ayo bah.. kita mengerepe... durian sudah berlambak di tepi jalan...
Zila,
ni sebab nak habiskan fresh cream laaa...
Sendukbesi,
BalasPadamtak apa... ada masa boleh update blog.
Suzana Ibrahim,
dah buat sekali... ada lebih tepung & freash cream, tu yang nak dihasikan tu Suzana.
Whitecappuccino,
terima kasih WC.
Ci Manggis,
BalasPadamterima kasih CM.
Sury Abil,
silakan...ambillah mana yang disuka he he heh
Makchaq,
saja-saja je cuba buat Makchaq... nak tahu apa rasanya he he ehh
sedapnya....tumpang tgk aje...Geram...jek....
BalasPadamRohah,
BalasPadambujangku yang 2 orang tu tak makan crepe durian... jadi kubikinkan mangga & blueberry... dimakan juga.
Uncle Lee,
Banyak tu 5 pieces Uncle Lee... tak payah makan nasi lagi he he heh
Fazian,
BalasPadamtak apa... tengoklah dulu ye, nanti ada kesempatan boleh juga buat...
waduhh.. menggoda betul.. shiela suka sangat crepe mangga tu..
BalasPadam