ADSENSE

Jumaat, 15 April 2011

Ikan Sembilang Masak Asam Pedas

Masak asam pedas ikan sembilang.... ini pun resepi yang terlewat da..... kali ini masak cair-cair, tak pekat macam selalu sebab nak cepat. Biasanya Amie rajin cincang tomato dan masak terlebih dahulu bersama lada kisar. Kali ini Amie guna cili boh saja.... tak kisar lada kering...hei, entahlah nak masak tapi yang ringkas dan nak cepat saja. Tak apalah, sekurang-kurangnya ada panduan yang boleh diguna bersama untuk orang yang semakin kelam kabut hidupnya sejak akhir-akhir ini macam Amie....


Bahan-bahan:
5 keping ikan sembilang (perap dengan tepung gandum dan cuci)
 6 sudu cili boh
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1.5cm belacan (tumbuk)
2 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (belah 4)
2 biji tomato (belah 2)
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
garam & gula
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
250 ml air
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih serta belacan.
2. Masukkan cili boh dan biarkan sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan bancuhan air asam jawa. Biarkan seketika.
4. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan ikan sembilang.
5. Masukkan lada putih dan biarkan terus mendidih antara 7-10 minit.
6. Masukkan garam dan gula serta tomato.
7. Apabila sedang elok masaknya, angkat dan hidangkan.



Tiada ulasan: