ADSENSE

Isnin, 31 Januari 2011

Sosej & Kacang Panggang

Selamat pagi semua.... masih sejuk, dan tak terkira berapa hari sudah hujan turun. Sempat jenguk belakang rumah... pokok anggur dah mula sakit, daun-daun mula kekuningan sebab terlalu banyak menyerap air. Banyak tangkai buah yang baru berputik lunyai tanggal tak mampu menampung jumlah air yang terlalu banyak.


hu hu... tinggal tiga biji je... adakah semua ranting anggurku mengalami nasib yang sama?


 
Tiba-tiba hujan turun lagi... tak sempat nak ambil gambar anggur yang terselit di bahagian dalam...memang anggur sensitif dengan air yang banyak terutama semasa berbuah. Selalunya anggur kami berbuah sempurna tapi mungkin kebetulan kali ini musim hujan... tak apalah.... mari kita masuk dapur. Apa sarapan pagi yang sempat saya sediakan untuk anak-anak...hmmm tak lain tak bukan, hanya roti panggang, sosej, telur goreng dan kacang panggang serta teh halia.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 4 orang)
8 keping roti panggang
8 batang sosej (potong 2)
4 biji telur
12 sudu kacang panggang

Cara:
1. Rebus sosej dan toskan.
2. Goreng telur mata kerbau.
3. Panggang roti dan jika suka sapukan mentega bersama jam pilihan.
4. Susun atas pinggan dan letakkan 3 sudu kacang panggang.
5. Hidangkan bersama minuman pilihan

Di bawah ini.... hidangan sarapan pagi  kami 4 beranak (saya & anak2 - suami dah keluar kerja....sarapan di luar la....) telur goreng, sosej rebus serta roti sapu mentega dengan jam blackcurrant bersama teh halia. Anak-anak makan sosej dengan sos cili thai.



Tiada ulasan: