ADSENSE

Selasa, 25 Januari 2011

Ikan Kembung Panggang Dengan Sambal Mangga

Sebelum masuk tidur.... harap dapat n3 resepi yang terakhir untuk hari ini. Panggang ikan je untuk petang ni. Best... sebab ikan pun masih fresh...


Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung
garam
serbuk kunyit
beberapa hiris timun
1 biji tomato (potong 6)

Bahan untuk sambal:
1 biji mangga muda (dicincang)
7 biji cili padi
1 biji cili merah
2cm belacan
secubit garam
1 sudu gula

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Panggang hingga masak. (orang kata kalau matanya tersembul keluar, kira masaklah tu... macam dalam gambar di atas...)
2. Tumbuk cili padi bersama cilimerah dan belacan. Masukkan garam dan gula dan separuh hirisan mangga.
3. Ikan panggang siap untuk dihidangkan bersama sambal mangga, tomato dan timun.
Selamat mencuba! Jumpa lagi esok.....



Tiada ulasan: