ADSENSE

Selasa, 28 Disember 2010

Rebung Masak Lemak Telur Puyuh

Banyak sangat kenangan kalau kita kaitkan dengan makanan. Macam juga lagu, kalau berkumandang lagu-lagu tertentu, pasti tercuit hati dan perasaan dengan peristiwa-peristiwa tertentu.Hmmmm...berhantu juga ye kenangan-kenangan lama ni. Kali ini saya nak masak rebung. Masa kecik2 dulu selalu tolong arwah ayah di nursery kelapa sawit. Ada seorang pekerja tu...perempuan tapi sampai sekarang tak tahu siapa namanya. Kami panggil makcik. Makcik ni orang Banjar... di depan rumahnya ada rumpun buluh. Selalulah makcik ni masak lemak rebung buluh dibawanya ke rumah kami. Tak cukup di rumah kami, kami datang rumahnya pula... buat apa tau.... buka periuk di dapurnya. Apalagi.......melantaklah lagi dengan rebung buluh masak lemaknya. Makcik campur rebung dengan soon dan udang kering. Memang enak.....Tak tahulah nasib makcik ni... ada lagi ke tidak sekarang ni.... dah puluh2 tahun tak jumpa. Apa pun masakan rebung buluhnya yang sangat sedap tu tetap dalam ingatan. Saya cuba masak seperti yang beliau masak tapi saya tambah sedikit....telur puyuh... he he jangan marah...

Bahan-bahan:
300 gram rebung buluh (dicelur)
15 biji telur burung puyuh (rebus dan kupas)
50 gram soon (rendam)
10 biji cili burung (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
sedikit udang kering (ditumbuk)
serbuk kunyit
1 batang serai (dititik)
2 cawan santan
garam
asam gelugor (jika suka) saya masukkan sedikit pati asam jawa

Cara:
1. Campurkan semua bahan yang ditumbuk bersama serai dan serbuk kunyit ke dalam periuk.
2. Tuang santan dan kacau rata.
3. Masak di atas api sederhana. Masukkan rebung dan soon. Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
4. Masukkan telur puyuh.
5. Akhir sekali masukkan garam dan secubit gula.
6. Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: