ADSENSE

Sabtu, 18 Disember 2010

Ikan Gelama Goreng Sambal Tomato

Ikan gelama goreng sambal tomato ini untuk anak-anak yang tak mahu makan ikan senangin masak rebus.


Bahan-bahan:
1 ekor ikan gelama (potong dua bahagian)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 labu bawang besar (untuk hiasan)
2 biji tomato (belah enam)
1 kuntum bunga kantan (belah empat)
5 sudu sambal tomato
1 sudu kecil serbuk kunyit
minyak
garam

Cara:
Lumur ikan gelama dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan. Tumis bawang putih dan bawang merah. Setelah naik bau, masukkan sambal tomato, bunga kantan dan hirisan tomato serta bawang besar. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Boleh letak sedikit garam jika kurang masin. Tuang ke atas ikan gelama goreng tadi. Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: