ADSENSE

Selasa, 28 Disember 2010

Daging Cincang Sup Campur

Rakan-rakan yang sudi menjengah tentu sudah pernah ternampak sup kaki ayam saya yang lepas. Tujuan saya masak begitu tak lain tak bukan supaya anak-anak boleh hirup sup kerana susah sangat nak telan sayur. Sekurang-kurangnya adalah juga zat-zat tertentu yang harapnya seimbang dalam pemakanan mereka. Kali ini saya masak daging cincang sup campur pula. Caranya sama saja dengan sup kaki ayam tapi ada beberapa bahan tertentu yang berlainan. Saya tidak gunakan rempah-rempah tertentu seperti bunga lawang, kayu manis dan sebagainya dalam sup saya kecuali sedikit lada putih. Kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk sup saya kali ini.


Saya gunakan daging cincang, lobak putih, lobak merah, white fungus dan akar teratai.



Anak kedua saya sangat suka white fungus. Memang dia suka sangat bila nampak saya di dapur merendam white fungus tu. Okey.... kita lihat bahan-bahan daging cincang sup campur yang lengkap seperti di bawah.

Bahan-bahan:
300 gram daging cincang
1 batang lobak merah
1 batang lobak putih
7 hiris akar teratai
1 kuntum white fungus (rendam seketika supaya kembang dan kemudian carik2)
5 biji bawang putih (dipecahkan)
1 labu bawang besar (dicincang)
sedikit serbuk lada putih
garam atau serbuk pati ayam

Cara:
1. Masukkan air dalam periuk.
2. Masukkan bawang putih, bawang merah dan daging cincang. Masak dengan api besar sehingga mendidih. 
3. Masukkan juga lobak merah, lobak putih dan akar teratai.
4. Kecilkan api dan renih selama 45 minit.
5. Masukkan white fungus.
6. Masukkan garam atau serbuk pati ayam.
7. Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: