ADSENSE

Isnin, 27 Disember 2010

Belacan

Belacan?????.......... aiiikkkkkk.....kenapa pula jadi tajuk resepi kali ini? Tentu ada sesuatu di sebalik resepi yang bernama belacan ini. Kalau nak tahu, belacan merupakan salah satu lauk tradisi masyarakat Cocos. Saya selalu perhatikan, belacan bukan sahaja dimakan sebagai salah satu lauk pauk ketika makan keluarga tetapi semasa kenduri-kendara belacan pun kadang-kadang ada.... bukan sebarang belacan ye.... Oleh kerana mereka panggil belacan saya pun beri namanya belacan juga. Kalau bagi nama lain, nanti lain pula ceritanya.... jangan lupa lauk pauk pun ada hak cipta masing-masing tau. Jom... tengok rupa belacan yang saya buat hasil menuntut ilmu dengan mak mentua saya.


Ada rupa belacan tak? Belacan tu sebahagian daripada bahan yang wajib tapi ada bahan lain yang lebih banyak daripada belacan, tak pula dijadikan nama resepi ini. Kita tengoklah apa bahan-bahan yang digunakan untuk membuat belacan ni.

Bahan-bahan:
1 keping belacan (harga 40 sen di luar kotaknya)
1 tin kecil ikan sardin (buangkan/ketepikan sosnya)
15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 biji telur
garam (kalau suka lebih masin)
minyak

Cara:
1. Tumbuk cili padi, bawang putih,bawang merah dan belacan hingga lumat.
2. Masukkan ikan sardin dan golek-golek hingga lumat bersama bahan yang ditumbuk tadi.
3. Pecahkan sebiji telur dan gaul sebati dengan bahan di atas.
4. Panaskan minyak dan gorenglah seperti menggoreng cekodok atau jemput-jemput.
5. Siap. Makan bersama nasi panas dan ulam-ulaman.


Tiada ulasan: