ADSENSE

Sabtu, 25 Disember 2010

Ikan Baulu Kerabu Mangga & Asam Rebus

Ada lagi seekor ikan baulu seberat 1kg dalam peti sejuk.... biasalah anak-anak memang tak mahu makan ikan rebus-rebus... tapi orang tuanya memang mahu sebab dah lama sedar tentang masalah kolesterol... tak apalah. Ikan nan seekor itu saya potong kepada 2 bahagian. Bahagian ekor goreng untuk anak-anak dan bahagian kepala masak rebus asam untuk emak bapaknya... bahagian yang digoreng tu saya tambahlah sedikit eksesori menjadi baulu kerabu mangga...

Senang saja buat baulu kerabu mangga ni...goreng ikan macam biasa. Toskan minyaknya dan kemudian sediakan bahan-bahan untuk kerabunya.
 Bahan-bahan:
2 biji mangga muda (kupas dan cincang)
1 kuntum bunga kantan (dimayang halus)
2 biji bawang merah (dihiris nipis)
1 biji lada hijau (dihiris)
1 biji lada merah (dihiris)
2 biji limau kasturi (perah airnya)
1 sudu kecil sos ikan

Cara:
Gaul semua bahan yang dicincang dan dihiris. Perahkan air limau kasturi dan tambah satu sudu kecil sos ikan. Gaul rata dan terpulanglah hendak letak atau susun di bahagian mana bersama dengan ikan baulu goreng tadi. Selamat mencuba ya... kepada yang berminat jangan segan silu ....

Yang ini pula bahagian kepala ikan baulu. Masakan yang mudah, cepat dan berkhasiat...pendek kata pengambilan diet yang sihat. Tengok di bawah apa bahannya  ye..

Bahan-bahan:
3 potong ikan baulu
1 biji lada hijau (potong 2)
1 biji lada merah (potong 2)
1 biji tomato (belah 4)
2 keping asam gelugor
1 sudu kecil serbuk kunyit
 3 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 sudu serbuk pati ikan bilis

Cara:
Didihkan air dalam periuk. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah dan asam gelugor serta serbuk kunyit. Masukkan ikan dan biarkan seketika. Apabila ikan masak, masukkan serbuk pati ikan bilis, lada hijau dan lada merah serta potongan tomato. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: