ADSENSE

Jumaat, 31 Disember 2010

Ayam Goreng (Nasi Ayam)

Pertama kali belajar masak nasi ayam pada tahun 1989 daripada seorang rakan semasa menuntut di universiti. Waktu itu sibuk musim konvokesyen dan saya dilantik menjadi setiausaha masakan untuk gerai kami. Penat memang penat....tiga hari tiga malam berjualan di gerai... seronoknya tak terkata sebab apa yang dimasak habis dibeli/dimakan orang. Entah sedap entah tidak.... he he ...bila kira balik segala modal dan sebagainya, juru audit persatuan umumkan keuntungannya berniaga tiga hari tiga malam berjumlah...-+RM40...... kih kih kih... tapi saya dapat belajar masak nasi ayam yang pada mulanya saya anggap tidak mampu untuk saya lakukan. Walaupun saya sudah biasa masak nasi ayam, tetapi rasa masakan nasi ayam yang pertama dahulu masih terasa enak dan harumnya.... hmmmm ... terima kasih Najwa.... mudah2an terus sudi menabur ilmu masak-memasak untuk dikongsi. Di bawah ini gambar ayam goreng untuk lauk nasi ayam tapi saya ubahsuai mengikut citarasa kami sekeluarga.

 Bahan-bahan: (untuk hidangan 28 orang)
4 ekor ayam sederhana besar di belah dua

Bahan untuk perapan:
bawang putih (ditumbuk)
halia (ditumbuk)
lada putih (ditumbuk)
serbuk kunyit
sos tiram
kicap pekat
sedikit garam/ gula jika suka
minyak bijan
minyak

Bahan untuk sos:
sos tiram
kicap
minyak bijan
Satukan bahan untuk sos dan didihkan sebentar.

Bahan untuk sambal:
10 biji lada merah (buang biji jika mahu)
2 biji tomao
5 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1inci halia muda
garam / gula
perahan limau kasturi / cuka
Kisar semua bahan di atas.

Cara:
1. Gaul semua bahan perapan bersama ayam selama 1/2 jam.
2. Goreng menggunakan minyak yang banyak. Api jangan terlalu kuat supaya ayam masak sekata.
3. Angkat jsetelah masak atau jika kelihatan kuning kemerahan.
4. Cincang atau potong mengikut suka dan susun di atas pinggan yang dihias dengan daun salad, timun dan hirisan tomaso
5. Tuangkan sos minyak bijan di atas ayam goreng.
6. Sediakan sambal bersama ayam goreng tadi.

Tiada ulasan: