Sambal Tomato untuk Bonda

1:51 PTG

Banyak kali dah kongsi resepi Sambal Tomato.
Kali ini Amie kongsikan Sambal Tomato yang Amie masak untuk Bonda semasa singgah beberapa hari di kampung. Bonda tak makan belacan atau udang kering, jadi Amie gantikan dengan ikan bilis. Memang Amie sengaja masak lebih, walaupun Amie tahu tak mungkin Bonda mampu habiskan Sambal Tomato itu. Anak menantu, cucu cicit Bonda memang datang ke rumah setiap hari, jadi bolehlah makan Sambal Tomato bersama-sama. Tak kisahlah makan dengan apa pun...hiks!

Untuk resepi yang biasa Amie buat menggunakan udang kering, belacan dan cili padi, bolehlah klik di sini : Sambal Tomato Sedap.
Sambal Tomato untuk Bonda ini, Amie gunakan apa sahaja bahan yang ada di dapur. Kak Aton kata Bonda tak suka masak gunakan bawang merah, lambat nak buang kulit katanya. Ya, Amie pun faham dengan usia dan keuzuran Bonda. Biarlah ikut apa yang mudah bagi Bonda. Jadi di sini, Amie hanya gunakan bawang besar sahaja.

 Amie gunakan lebih 1 kg tomato.

Hiris tomato atau kalau nak potong dadu / cincang pun boleh.

 Bawang besar pun Amie gunakan lebih 1kg.

Nak hiris dadu atau cincang pun boleh juga. Ikut citarasa sendirilah ye.

Amie tak gunakan banyak cili padi sebab Bonda tak suka pedas sangat. Amie hanya gunakan15 biji cili merah, buang biji dan 40-45 biji cili padi.

 Rendam 1 setengah cawan cawan ikan bilis hingga lembut dan kemudian toskan.

 Jangan lupa bawang putih. Amie gunakan 1 setengah labu bawang putih.

Cili merah, cili padi, ikan bilis dan bawang putih dikisar sekali harung.

Panaskan minyak sebanyak 1 setengah cawan ke dalam periuk / kuali.

 Goreng hirisan bawang besar hingga kekuningan.

 Kemudian masukkan hirisan tomato.
Tumis hingga tomato layu.

 Masukkan bahan kisar pula.

 Biarkan sambal mendidih kira-kira 10 minit, kemudian perlahankan api dapur.

Masak hingga sambal menjadi pekat, tambahkan perasa pilihan seperti gula, garam dan jika sukakan lebih masam boleh tambahkan asam keping atau asam jawa. Amie tak bubuh sebab lebih suka rasa semulajadi tomato.
Apabila Sambal Tomato telah masak, kesemua bahanmenjadi hancur. Bolehlah padamkan api dapur.

Gambar di bawah ini merupakan Sambal Tomato dari sini: Sambal Tomato Sedap

Sambal Tomato ini Amie bubuh buah keras, cili padi, bawang merah, bawang besar dan bawang putih serta belacan dan udang kering. Rasanya memaglah jauh terangkat...hiks!

Boleh pilih mana satu Sambal Tomato yang berkenan di hati.

3 comments

  1. terliur! Mmg nampak sedap! ^_^
    Tak pernah buat sambal tomato, insya Allah boleh try nanti.

    BalasPadam
  2. Tak pernah lagi ni saya cuba sambal tomato. Nampak sedap juga ya. Lepas ni bolehlah cuba..selalu tu beli tomato untuk buat air asam aje..hehe

    BalasPadam
  3. Ujie,
    cubalah, mana tahu menepati selera.

    Jaja,
    tomato memang sedap kalau dipelbagaikan cara masakannya. Cubalah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe