Sambal Meraung Pekasam Daging Merecik

8:11 PTG

Teman sekerja dapat bungkusan dari Malaya. Disusunnya di atas meja beberapa bungkusan kecil. Katanya, ada bungkusan Sambal Meraung dan bungkusan Daging Pekasam Merecik biasa, dan Pekasam Daging Merecik black pepper. Bungkusannya pun kecil saja. Entah kenapa namanya sambal meraung, agaknya terlalu pedas kot, dan kalau makan sambal itu sampai meraung-raung kepedasan ke!
Setiap satu bungkus berharga RM19, tak tahulah harga di Malaya.
Memandangkan dapur kita pun dah lebih seminggu tak berapa nak berasap, kita pun nak cuba jugalah merasa apa itu sambal sampai meraung dan juga daging pekasam merecik!

Jom kita lihat sambal dan pekasam daging keluaran Aquada ini.

 Sambal Meraung, seberat 150 gram.

 Amie pilih Pekasam Daging Merecik biasa, 200 gram.

Alhamdulillah, ada bahan-bahan yang Amie perlukan untuk menyediakan masakan pekasam daging. Amie gunakan 5 batang kacang panjang, dua abu bawang besar, 4 tangkai cili merah dan limau kasturi itu untuk perah atas pekasam kalau nak rasa lebih masam. Cadangnya Amie nak tambahkan Sambal Meraung dalam masakan pekasam daging itu nanti.

Jom kita lihat isi kandungan Pekasam Daging Merecik dalam bungkusan seberat 200 gram itu. Inilah rupa pekasam daging itu. Tak ada bau yang tak menyenangkan, melainkan aroma yang mengundang selera...ahaks!
Ketika nasi sedang ditanak, maka kerja-kerja mudah untuk menyiapkan masakan pekasam daging ini pun mula berjalan dengan lancarnya.

 Kupas bawang beras dan hiris kasar. Cili merah itu pun hiris juga.

 Potong kacang panjang, nak patahkan dengan tangan pun lagi bagus!

 Inilah rupa Sambal Meraung, 150 gram itu!
Memang pedaslah!
Amie cadang nak gunakan 2 sudu besar, tambah dalam masakan pekasam daging!

 Jom, mula masak.

Opppss!
Pesanan di luar bungkusan : Potong kecil daging pekasam tu dulu!
Wokey!
Tuang minyak secukupnya ke dalam kuali. Amie gunakan dalam 1/2 cawan. Goreng kesemua daging pekasam yang sudah dipotong tadi.Goreng hingga masak, tapi tidaklah terlalu lama sehingga garing rentong! Kemudian Amie tambahkan 2 sudu besar Sambal Meraung, gaul hingga rata. Dan akhir sekali Amie masukkan kacang panjang, bawang besar dan cili merah sekali harung!
Gauil rata, hinggalah kesemua kacang panjang, cili merah dan bawang besar nampak layu.
Tak perlu bubuh apa-apa lagi dah!
Padamkan api dapur, dan kaut masuk mangkuk.
Sambal Meraung Pekasam Daging Merecik sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas!

Tak ada dah lauk lain selain Sambal Meraung Pekasam Dagung Merecik. Alhamdulillah, rasanya tidak mengecewakan. Beras pekasam itu....rasanya macam serunding pulak bila digaul dengan nasi panas!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe