Hidangan Tradisi Bajau di Row Row Lepa

8:13 PTG

Setelah puas menikmati hidangan Korea selama di Seoul, kini mencuba pula hidangan tradisi masyarakat bajau di Semporna. Hari Jumaat, malam Sabtu 24 Ogos 2018 kami singgah makan malam di Restoran Row Row Lepa yang terletak di belakang Pejabat Pendidikan Semporna. Pada sebelah siangnya kami datang waktu tengahari tetapi tanda 'close' di pintu masuk menyebabkan kami mencari restoran lain. Pada sebelah malamnya kami datang lagi setelah merujuk Pak Google yang mengatakan restoran tersebut dibuka pada jam 10 pagi hingga 10 malam, dan tanda 'open' pada pintu masuk jelas terpampang di situ. Bila kami beritahu restoran 'close' pada waktu tengahari, pekerja di situ memberitahu kami papan tanda tersebut terbalik ditiup angin!
Kami cuba hidangan Row Row Lepa Bajau Set dengan harga RM69.90 tidak termasuk nasi dan minuman.

Ada 10 jenis hidangan berlainan yang disajikan. Di tengah-tengah sekali ialah tompek atau tinompek. Tompek diperbuat dari ubi kayu. Di sekeliling tompek merupakan lauk-pauk dari laut termasuk tayum, kima, bobohan, sagol buntal, kihampau kering, sotong, kerabu mangga, dan kilau.

Hidangan disajikan di dalam replika lepa, sejenis sampan atau perahu tradisi masyarakat Bajau.


Jom.
Selamat mencuba sebahagian daripada hidangan tradisi masyarakat Bajau yang berasaskan makanan laut!

Selain set makanan tradisi Bajau, ada lagi hidangan lain yang ditawarkan termasukkan estern food. Nampaknya hanya Amie dengan Encik Suami yang makan hidangan tersebut. Fairuz dan Fuad pesan makanan lain.


 Suasana di dalam restoran.

 Boleh pilih untuk duduk di kerusi atau duduk bersila.

 Sekian, perkongsian tentang hidangan tradisi masyarakat Bajau.

In shaa Allah, ada kesempatan lain akan datang lagi untuk mencuba hidangan yang berbeza.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe