ADSENSE

Khamis, 13 September 2018

Brengkes Ikan Patin untuk Bonda

Rugi rasanya sesekali balik kampung tapi tak mengambil kesempatan memasak untuk Bonda. Walaupun ketika itu diburu kesibukan mengurus pendaftaran Fuad, dan terasa letih tapi Amie tetap bersemangat untuk masak sejienis dua lauk makan tengahari. Pada sebelah malamnya sebaik sahaja Kak Aton hantar Amie dari membeli keperluan dapur, Bonda berkata:
+ Ada orang bagi dua ekor ikan patin.
+ Emak dan siang.
+ Kalau nak makan, masak sajalah. Masak lemak cili padi ke kalau suka.
+ Tapi emak tak mahu makan.
- Kenapa mak?
+ Emak tak suka bau ikan patin.
- Ikan patin kan sedap mak?
+ Emak tak suka. Masaklah ikut suka hati. Mak tak akan makan.
- Mak. Esok orang masakkan emak brengkes ikan patin ye? Tak ada bau mak. Hilang bau ikan patin tu.
+ Emak memang tak suka makan ikan patin dari dulu.
- Tak apa. Esok emak boleh cuba masakan brengkes ikan patin.
Tanpa memikirkan cukup bahan atau tidak, Amie pun berangan untuk masakkan Bonda Brengkes Ikan Patin.
Keesokannya, dapatlah Amie kumpulkan bahan-bahan yang ada. Cukuplah ada ketumbar biji, cili kering, serbuk kunyit, bawang putih, bawang merah dan yang penting perahan jus limau nipis.
Oh! Ya.... santan kelapa!
Rupanya yang ada hanya santan kotak. Selama ini Amie tak pernah masak brengkes gunakan santan kotak. Amie patuhi resepi MIL, gunakan kepala santan segar!
Tak apalah.
Dah tak ada rotan, akar pun berguna!

Akhirnya siap jugalah Brengkes Ikan Patin walaupun Amie gunakan santan kotak!

 Inilah bahan-bahan yang diperlukan. Tidak banyak!

 Campuran cili kering, ketumbar biji, bawang putih, bawang merah dan serbuk kunyit.

 Ini juga antara bahan terpenting : Limau nipis!

 Ikan patin yang sedia untuk digoreng terlebih dahulu.

 Sebaiknya gunakan santan segar ye!

Resipi : Brengkes Ikan Patin
Bahan-bahan:
8 kepingan ikan patin yang sudah dibersihkan - gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
3/4 cawan santan pekat - ambil kepala santannya sahaja - Amie gunakan 1/2 kotak santan kotak
1  1/2 sudu besar serbuk kunyit 
2 biji limau nipis - perah jusnya 
garam / perasa pilihan
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering 
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
4 sudu besar biji ketumbar 

Cara:
1. Goreng ikan separuh masak / hingga masak pun boleh - angkat dan ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak menggunakan api sederhana panas.
3. Masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.
4. Masukkan ikan dan tuangkan santan pekat.
5. Masak sehingga kuah mulai pekat dan keluar minyak. Jangan selalu diterbalikkan ikan kerana isi ikan yang lembut (setengah masak) akan pecah. Gunakan api perlahan.
6. Tambahkan garam / perasa pilihan.
7. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis dan balik-balikkan ikan perlahan-lahan.

 Ikan patin siap digoreng.

 Tumis sampai pecah minyak bahan-bahan perencahnya itu.

 Masukkan ikan patin goreng.

 Tambahkan santan.

 Hati-hati sewaktu membalik-balikkan ikan.

 Tambahkan perasa pilihan, dan jangan lupa perahan limau nipis sebagai sentuhan akhir.

Risau juga kalau Bonda tak mahu makan Brengkes Ikan Patin. Selain ikan kering yang Bonda suka, Amie masakkan untuk Bonda sambal tomato, telur dadar dan masak lemak labu air.
Alhamdulillah, Bonda makan juga Brengkes Ikan Patin. Tak tahulah sebab apa, adakah sebab nak jaga hati kita...hiks?
Bila Amie tanya, ada bau ikan patin tak mak?
Tak ada, jawabnya.
Kemudian Bonda pun ajak Kak Niah yang baru sampai makan sama.
Amie dah terbang balik LD.
Ketika sembang dengan Bonda dalam telefon, Amie tanya : Masih adakah lagi Brengkes Ikan Patin?
Adik kamu datang. Mak suruh makan. Dia bawa pulang 2 ketul ikan patin dengan sambal tomato.
Alhamdulillah.

Tiada ulasan: