Brengkes Ikan Patin untuk Bonda

11:04 PTG

Rugi rasanya sesekali balik kampung tapi tak mengambil kesempatan memasak untuk Bonda. Walaupun ketika itu diburu kesibukan mengurus pendaftaran Fuad, dan terasa letih tapi Amie tetap bersemangat untuk masak sejienis dua lauk makan tengahari. Pada sebelah malamnya sebaik sahaja Kak Aton hantar Amie dari membeli keperluan dapur, Bonda berkata:
+ Ada orang bagi dua ekor ikan patin.
+ Emak dan siang.
+ Kalau nak makan, masak sajalah. Masak lemak cili padi ke kalau suka.
+ Tapi emak tak mahu makan.
- Kenapa mak?
+ Emak tak suka bau ikan patin.
- Ikan patin kan sedap mak?
+ Emak tak suka. Masaklah ikut suka hati. Mak tak akan makan.
- Mak. Esok orang masakkan emak brengkes ikan patin ye? Tak ada bau mak. Hilang bau ikan patin tu.
+ Emak memang tak suka makan ikan patin dari dulu.
- Tak apa. Esok emak boleh cuba masakan brengkes ikan patin.
Tanpa memikirkan cukup bahan atau tidak, Amie pun berangan untuk masakkan Bonda Brengkes Ikan Patin.
Keesokannya, dapatlah Amie kumpulkan bahan-bahan yang ada. Cukuplah ada ketumbar biji, cili kering, serbuk kunyit, bawang putih, bawang merah dan yang penting perahan jus limau nipis.
Oh! Ya.... santan kelapa!
Rupanya yang ada hanya santan kotak. Selama ini Amie tak pernah masak brengkes gunakan santan kotak. Amie patuhi resepi MIL, gunakan kepala santan segar!
Tak apalah.
Dah tak ada rotan, akar pun berguna!

Akhirnya siap jugalah Brengkes Ikan Patin walaupun Amie gunakan santan kotak!

 Inilah bahan-bahan yang diperlukan. Tidak banyak!

 Campuran cili kering, ketumbar biji, bawang putih, bawang merah dan serbuk kunyit.

 Ini juga antara bahan terpenting : Limau nipis!

 Ikan patin yang sedia untuk digoreng terlebih dahulu.

 Sebaiknya gunakan santan segar ye!

Resipi : Brengkes Ikan Patin
Bahan-bahan:
8 kepingan ikan patin yang sudah dibersihkan - gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
3/4 cawan santan pekat - ambil kepala santannya sahaja - Amie gunakan 1/2 kotak santan kotak
1  1/2 sudu besar serbuk kunyit 
2 biji limau nipis - perah jusnya 
garam / perasa pilihan
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering 
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
4 sudu besar biji ketumbar 

Cara:
1. Goreng ikan separuh masak / hingga masak pun boleh - angkat dan ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak menggunakan api sederhana panas.
3. Masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.
4. Masukkan ikan dan tuangkan santan pekat.
5. Masak sehingga kuah mulai pekat dan keluar minyak. Jangan selalu diterbalikkan ikan kerana isi ikan yang lembut (setengah masak) akan pecah. Gunakan api perlahan.
6. Tambahkan garam / perasa pilihan.
7. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis dan balik-balikkan ikan perlahan-lahan.

 Ikan patin siap digoreng.

 Tumis sampai pecah minyak bahan-bahan perencahnya itu.

 Masukkan ikan patin goreng.

 Tambahkan santan.

 Hati-hati sewaktu membalik-balikkan ikan.

 Tambahkan perasa pilihan, dan jangan lupa perahan limau nipis sebagai sentuhan akhir.

Risau juga kalau Bonda tak mahu makan Brengkes Ikan Patin. Selain ikan kering yang Bonda suka, Amie masakkan untuk Bonda sambal tomato, telur dadar dan masak lemak labu air.
Alhamdulillah, Bonda makan juga Brengkes Ikan Patin. Tak tahulah sebab apa, adakah sebab nak jaga hati kita...hiks?
Bila Amie tanya, ada bau ikan patin tak mak?
Tak ada, jawabnya.
Kemudian Bonda pun ajak Kak Niah yang baru sampai makan sama.
Amie dah terbang balik LD.
Ketika sembang dengan Bonda dalam telefon, Amie tanya : Masih adakah lagi Brengkes Ikan Patin?
Adik kamu datang. Mak suruh makan. Dia bawa pulang 2 ketul ikan patin dengan sambal tomato.
Alhamdulillah.

1 comments

  1. Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪️Puan Roselawaty bt Jaafar, Kanser payudara tahap 2.
    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Sekarang ni dah sembuh dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs.

    .................................................................

    ▪️Puan Zalina bt Ismail, Kanser Payudara.
    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada tahun 2018 dan kini dah sembuh setelah menjalani rawatan hospital dan merawat dengan rawatan Jus Jutawan Herbs.

    ..................................................................

    ▪️Puan Noraini Yusof, Kanser Payudara tahap 3.
    Pada tahun 2017 dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 3.size ketulan kanser Puan Noraini dalam 13.3 cm. Disamping meneruskan rawatan hospital, dia juga terus kekal minum Jus Neo Plus Jutawan Herbs yang juga merawat dan memastikan kesihatan terus baik. Keputusan ujian kesihatan semua bagus dan sekarang dah sembuh.

    ...............................................................

    Nanti boleh hubungi saya sendiri untuk testimoni2 td tu yer dan testimoni2 pesakit2 lain dan banyak lagi ..😉

    Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap saya sendiri okay👇🏻
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼


    Call order wasap@call saya- En mohd zuhairi- 0174687570

    😁kalau wasap saya blas lambat (biasa nya sebab ramai yg wasap saya.)
    Tak pa nanti sy balas wasap pelan2 taw
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring
    En. Mohd Zuhairi ,Pengasas Jutawan Herbs- 017468 7570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe