Jalan-Jalan Cari Ikan di Tabanac Freshmart

5:21 PTG

Seronok sangat rasanya bila anak buah hantar mesej, ikan sudah sampai ke LD! Maknanya ikan segarlah itu. Maka, kami pun tak sabar untuk sampai ke kedainya, memilih dan membeli. Dan terlebih seronok sebab anak buah tolong bersihkan ikan yang dibeli.
Jom tengok ikan-ikan yang baru datang dari Semporna, dan kita berkenalan dengan ikan-ikan itu.



Jom berkenalan dengan ikan dari pantai timur Sabah. Ini namanya ikan lausu. Amie suka goreng saja ikan ini. Atau kalau rajin, masak sambal. Masak cara kukus pun sodap! Apalagi terhidang panas berwap di atas meja makan!

 Nampaknya ada ikan lain yang bercampur dengan ikan lausu. Entah apa namanya!

Ini pula ikan ketambak @ kutambak, dan katanya dari spesies ikan batu. Ikan ini pun sedap digoreng, masak sambal atau masak loho' (masakan tradisi masyarakat Bajau). Loho' lebih kurang masak singgang, kalau ikut cara kita.

Ikan ketambak ada dua warna, merah dan sedikit kelabu.

Walaupun dalam bekas ikan batu, tapi terselit juga ikan kaci!



 Macam-macam ikan!

 Ikan pisang?

Kita pun tak tahu apa nama ikan yang menyelit di atas tu....hiks!

 Ini ikan belais.
Ada yang kata belais tembaga.



 Ketam pun ada.

 Ikan Belais.

Ada banyak jenis belais, dan Amie pun tak tahu namanya. Menyelit di bawah belais warna kelabu, ada belais warna kuning saiz kecil sedikit tapi rasanya pun sedap!

 Ikan campur-campur : Kutambak, belais, kerapu dan lain-lain.



Pelbagai jenis kerapu : Kerapu harimau, kerapu tikus dan terselit-selit juga kerapu bara.

Seronok pula belajar mengenali jenis-jenis ikan. Walaupun tak tahu nama, tapi lama-kelamaan banyak juga yang boleh dikongsi. Yang terselit di belakang ikan belais di atas itu ialah iakan bayan. MIL sebut ikan kakak tua.

Sekian dulu.
Mudah-mudahan bertambah maju perniagaan ikan segar anak buah Amie.
Lain kali kita cerita lagi kalau ada ikan baru yang belum dikenali.

5 comments

  1. wahhhh segarnya ikan tu. semua ikan ikan tu saya takpernah nampak. thanks share. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan cara awak menulis. kalau sudi meh lah singgah blog saya hehe. saya followers ke 1317

    BalasPadam
  2. wah...banyaknya jenis ikan.. yang ikan kat semenanjung pun tak kenai habis, ni tengok ikan kat sana, terlopong sat, hihi

    BalasPadam
  3. wah banyak jenis ikan saya belajar hari ni. Bestnya tenguk ikan segar-segar.

    BalasPadam
  4. ikan2 semuanya fresh..terbaik lah gambar menarik

    BalasPadam
  5. Aisyah,
    terima kasih sudi singgah. In shaa Allah, ada masa nanti kunjung balas ke rumah Aisyah ye.

    Den,
    he he heee... saya pun tak kenal juga ikan di sini, tapi nak juga berkenal-kenalan.

    Notie,
    Ikan segar memang menggamit selera...goreng begitu saja pun sedap!

    Etuza,
    terima kasih.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe