Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi

2:47 PTG

Masa kecil-kecil dulu, selalu juga Bonda masak lemak pisang muda. Entah berapa puluh tahun telah 'terlupa' menu istimewa ini! Kebetulan sebelum pulang kerja, terserempak dengan seorang penjual pisang. Cara jualan pisangnya pula agak menarik. Dalam sebuah beg plastik, dibubuhnya dua sikat pisang, sesikat masak dan sesikat muda dengan harga RM4.00. Sedang terfikir-fikir untuk membeli, tiba-tiba Nano bersuara :
Nano  : Sedaplah pisang emas ni dibuat masak lemak. Bubuh kunyit hidup,  bubuh bilis, santan pekat-pekat bla bla bla.....
Amie   : Dengarnya macam sedap, tapi rasanya tak adalah pulak ikan bilis! Kalau bubuh ikan masin sedap kot. Tapi ikan masin pun tak ada!
Nano   : Alaaa... bubuh jew belacan tapi sikit jew. 
Amie   : Owwhh... ye ke. Nanti balik nak cuba masaklah.
Nano   : Haa... eloklah terus masak sementara pisang ni masih muda. Nanti pisang tu dah mula masak, lain pula rasanya.

Sampai di rumah, rupanya Fuad sudah siap masak nasi dan goreng ikan. Jadi, Amie pun terus singsing lengan di dapur untuk masak pisang muda!


Resipi : Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
10 biji pisang emas muda
2 batang serai
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - siat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
2 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Siat kulit pisang emas muda dan potong serong - rendam dalam air 
2. Dalam periuk, masukkan santan cair, asam gelugor, serai dan bahan kisar / tumbuk.
3. Toskan pisang emas muda tadi dan masukkan ke dalam periuk. 
4. Masak sehingga pisang mulai empuk. 
5. Tambahkan santan pekat, daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Kecilkan api, dan apabila kuah mula mendidih, padamkan api dapur

 Fairuz dan Fuad hirup kuah!
Tapi tak makan pisang emas!
Kami berdua jew yang makan pisang emas muda!
Teringat dulu, kalau Bonda masak lemak pisang muda, kami adik-beradik hanya pilih kuahnya saja.

4 comments

  1. Sedapnya Amie... masak lemak pisang muda.

    BalasPadam
  2. Sedap ni. Lepas ni boleh cuba masak batang pisang pula, hehe pun sedap tau masak gulai :)

    BalasPadam
  3. Fadzillah,
    masakan kampung memang sedap!

    Jaja,
    terima kasih, dah pernah cuba masak batang/umbut pisang dengan tulang, memang sedap!

    BalasPadam
  4. Salam. Boleh saya tahu pisang apa yang sesuai utk buat gulai pisang. TQ

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe