Ikan Susu (milkfish) Bakar & Sup Kaki Ayam dengan Betik

8:40 PTG

Cerita hari ini.

Menu berbuka puasa : Ikan Susu Bakar & Sup Kaki Ayam dengan Betik.
Agak lama tak masak ikan susu @ bolu @ bangos.
Kali ini Amie panggang / bakar ikan susu.
Mula-mula nak bakar 2 ekor (1 kg), tapi takut tak habis pula, sebab Fairuz berbuka di luar bersama guru tuisyennya. Amie bakar 1 ekor saja. Bahan yang Amie gunakan untuk diperap bersama ikan susu sebelum dibakar ini Amie ikut cara jiran sebelah rumah.


Resepi : Ikan Susu Bakar
Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu seberat 500 gram - bersihkan dan potong 2
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu kecil lada putih



Cara:
1. Lumur ikan susu bersama bahan tumbuk, serbuk kunyit dan garam. 
2. Renjiskan minyak dan ratakan pada keseluruhan ikan. Biarkan seketika.
3. Panggang atau bakar hingga masak di dalam kuali ajaib atau mana-mana tempat pemanggang yang sesuai.
4. Hidangkan bersama air asam atau kicap lada yang disukai.

Seperti biasa, memang jarang sangat Amie tak masak sup!
Sup kali ini ialah Sup Kaki Ayam dengan Betik. Ada lebihan betik yang Amie masak kelmarin. Simpan lebihan betik mengkal dalam peti sejuk (kalau nak masak lagi) supaya betik tak jadi masak atau ranum! Kelmarin masak sup juga, tapi betik campur jagung, kentang, fish ball dan taufu. Manis-manis rasa betik dan jagung manis serta pedas-pedas manja lada putih itulah yang membuka selera! Oh! Itu cerita kelmarin. Kita cerita sup hari ini pulak.

Resipi: Sup Kaki Ayam dengan Betik
Bahan-bahan:
500 gram kaki ayam - bersihkan dan potong 2
1/2 biji betik mengkal saiz kecil - kupas kulit - dan potong ikut suka
3 biji kentang saiz sederhana - kupas kulit dan belah 2
1 labu bawang besar - belah 4
3 ulas bawang putih - belah 2
1 batang serai - dititik
3 cm halia muda - hiris halus
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
1.5 liter air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Jerang air di dalam periuk.
2. Masukkan kaki ayam, bawang besar, bawang putih, serai dan halia muda.
3. Masak sehingga mendidih, dan biarkan selama 10 minit kemudian kecilkan api.
4. Masukkan betik dan kentang. Tutup periuk. Renih sehingga kaki ayam dan kentang serta betik empuk.
5. Buka tutup periuk, tambahkan lada putih, garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan tutup periuk.
7. Padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe