Mee Hoon Goreng Pedas Berapi dengan Hati

10:20 PTG

Hari ini Amie sediakan menu ringkas untuk berbuka puasa.
Amie goreng mee hoon, tambah hati ayam dan masukkan cili padi. Mee Hoon Goreng Pedas Berapi dengan Hati!

Bahan-bahan:
1 paket mee hoon - rendam dalam air sejuk hingga lembut - toskan
1 pokok sawi - potong-potong
4 ketul hati ayam - potong ikut citarasa
1 sudu besar stok ayam pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap lemak manis pedas Mahsuri
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan - jika perlu

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
15 biji cili padi
1 biji cili merah
3 biji cili hijau

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Masukkan hati ayam dan tumis hingga masak.
3. Masukkan sayur sawi diikuti dengan mee hoon.
4. Tambahkan stok ayam pekat, sos tiram, sos cili, sod tomato dan kicap.
5. Gaul rata.
6. Padamkan api dapur.

Menu berbuka puasa petang tadi memang sungguh ringkas. 
Tapi tak sangka pula, semasa hendak menyediakan bahan mee hoon goreng, Encik Suami tiba-tiba ajak ke bazar Ramadhan.

Mula-mula beli tiga biji kuih tako harga RM1. Encik Suami kata Firdaus suka makan kuih tako. Biasanya kalau ke bazar Ramadhan, kalau Firdaus ikut, dia akan pilih kuih sendiri, kata Encik Suami.

Bila beralih ke gerai lain, nampak kuih tako yang agak pekat warnanya. Amie pun beli lagi. RM1 juga.
Sampai rumah, Firdaus mengejar ke dapur! Nampak kuih tako, dia pun sibuk cari sudu. Tak tahu apa rasanya, tapi 4 biji masuk perut Firdaus!

Popia di atas tu RM3. Hurrrmmm.... isinya sehelai dua taugeh!
Hampeh!

Encik Suami belikan Firdaus popia  di atas. RM2.
Tak tahu apa rasa dan isinya.
Firdaus makan kesemuanya sebelum kami berbuka puasa.

Dua hari lepas tak jadi beli kuih berongko di atas tu. Bila Encik Suami tanya, harga sebungkus RM1.50. Bukan tak mampu beli, tapi tak sampai hati nak beli dengan harga yang tak masuk akal. Kadang-kadang Amie jumpa dengan harga 50 sen sebungkus, kadang-kadang RM1. Padahal sama sahaja saiznya. Bila dengar harga RM1.50, tak payahlah beli.
Berongko di atas, harganya 50 sen sebungkus. Sampai rumah, terus simpan dalam peti sejuk.

Ini pula kuih bongkok. Tak sama dengan kuih berongko. Kuih berongko diperbuat dari pisang, kuih bongkok pula dari tepung beras. Kuih bongkok pun Amie masukkan dalam peti sejuk, duduk sebelah dengan kuih berongko. Kedua-dua jenis kuih ini sedap dimakan sejuk!

Bila terpandang otak-otak, berbelah-bahagi nak beli walaupun sebenarnya sangat suka benda ni. Tahun lepas beli 5 bungkus. Sedaplah pulak sampai tak cukup. Esoknya beli lagi 15 bungkus, gatallah pulak bila kami makan!

Alhamdulillah, otak-otak kali ini sedap!
Tak gatal!

Kata Encik Suami, Fuad suka makan pecal. Fairuz suka makan gado-gado. Dibelikannya dua bungkus seolah-olah benda yang sama!

 Ini pecal! Eh.... ada keropok dengan mee pula ye!

Yang ini gado-gado.
Ooo... bezanya gado-gado ada lontong. Apa pun Amie lihat kuah kedua-duanya sama sahaja.
Lain tempat, lainlah rupa bentuknya, walaupun namanya sama.

Encik Suami asyik tanya, nak beli apa lagi?
Sebenarnya Amie tak berminat nak beli apa-apa lagi. Bukan apa, takut tak habis. Atau nanti anak-anak tak suka makan, membazir pula. Maklumlah, di bazar nampak macam sedap, masih panas, tapi sampai rumah lain pula ceritanya.
Encik Suami nak beli nasi kerabu. Silakan.

Inilah rupa nasi kerabu, dengan harga RM5.
Sekian.
Tak ada apa yang nak dijadikan cerita.
Jadi, inilah cerita untuk kali ini....hiks!

4 comments

  1. Mahalnya sampai RM1.50 kuih brongko tu. Ingatkan kat sabah makanan masih murah lagi rupanya mahal. Apa beza kuih brongko dan bongkok.... pernah buat tak?

    Pecal dan gado-gado nampak macam sama. Kalau yang ada keropok tu gaya indonesia.

    Pasar Ramadan kalau pergi emmm memang semuanya nampak sedap tapi bila dah rasa emmmm kadang frust sebab depa jual hanya kerana nak untung bukannya kerana sedap sangat.

    BalasPadam
  2. Saya dah tak beli makanan di Pasar Ramadhan. Harga mahal tak masuk akal, spesifikasi makanan memang lari jauh. Kecewa. Beli pun sebab balik kerja tak sempat memasak. So, nak membeli makanan berbuka saya pergi saja ke restoran yang dah biasa berniaga hari-hari.

    BalasPadam
  3. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe