ADSENSE

Selasa, 8 Mei 2018

Ayam Masak Lemak Tempoyak

Hari ini cuti.
Esok pun cuti.
Hari ini cuti sebab sekolah akan digunakan sebagai pusat mengundi PRU14.
Orang-orang SPR tentu sedang sibuk buat persiapan.
Esok cuti umum, diisytihar sebagai hari mengundi.
Hari Sabtu nanti, 12 Mei sekolah akan ganti cuti.
Firdaus tak cuti.
Sekolah tadikanya tak ada kena-mengena dengan PRU14.
Pagi ini cuaca mendung, gelap dan suram.
Hampir pukul sepuluh pagi, barulah nampak sedikit sinar matahari masuk menerusi tingkap dapur.
Tadi sempat ke belakang dapur. Nak ambik daun kencur. Tak jadi pulak nak ambil bila nampak daun kencur habis berlubang-lubang. Mungkin dimakan siput khinzir.  Nampak daun kunyit subur menghijau, ambil 2-3 helai bawa masuk dapur. 
Mulanya nak masak lemak ayam bubuh kencur, tapi sekarang tukar menu pulak. Sebelum pukul 12 tengahari, nak hidangkan makanan tengahari. Boleh makan sama-sama dengan Encik Suami yang menghantar pulang Firdaus, sebelum sambung balik ke tempat kerjanya.

 Alhamdulillah, siaplah menu Ayam Masak Lemak Tempoyak!
Hanya menunggu untuk dijamah sebagai santapan tengahari untuk seisi keluarga.

Samar-samar saja gambar yang Amie tangkap, hanya dengan bantuan sedikit cahaya matahari pagi yang menerobos melalui tingkap dapur. Inilah bahan-bahan yang Amie gunakan dalam resepi Ayam Masak Lmeak Tempoyak pada hari ini.

 Amie gunakan 1 kg ayam.

 Bahan perencahnya termasuklah kunyit segar, daun kunyit, cili padi, bawang putih, bawang besar, serai dan asam gelugor.

Amie gunakan 4 sudu besar tempoyak. Tempoyak ni Amie buat sendiri, nak gunakannya pun jimat cermat....hiks! Maklumlah, di sini harga durian kalahkan harga emas 916!

Anak-anak akan cari kentang kalau Amie masak ayam. Jadi Amie tambahkan dua biji kentang. Kentangnya ula saiz XXL. Sebiji boleh belah jadi 8 ketul!

Santannya pula Amie gunakan santan segar. 1 cawan anggaran 300 ml santan pekat, dan 1200 ml santan cair.

Amie gunakan cili padi hijau saiz sederhana. Jumlahnya 53 biji....ahaks! Dah buang batang, adalah satu genggam penuh! Banyak sangat ke? Pedas sangat tu. Taklah pedas sangat kalau cili padi bertemu dengan santan! Apalagi kalau santan segar! Rasa manis santan itu nanti akan membuatkan rasa pedas cili padi berkurangan! Kalau nak gunakan bawang, eloklah gunakan bawang merah, tapi Amie saja ngada-ngada gunakan bawang besar. Serainya pula, sebab saiz kurus, Amie ketuk sampai 4 batang!

Tiba-tiba cahaya matahari menerjah masuk menerusi pintu dapur! Dapatlah tangkap gambar penuh semua bahan masakan! Jom kita lihat senarai penuh bahan-bahan yang digunakan dalam masakan ini.

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong ikut saiz yang disukai
300 ml santan pekat
1200 santan cair
3 helai daun kunyit - siat dan simpul
2 keping asam gelugor - kalau dah cukup rasa masam tempoyak, tak bubuh pun tak apa
4 batang serai - diketuk
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
segenggam cili padi hijau - ikut sukalah nak banyak atau sedikit - ikut kepedasan yang dikehendaki
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah (1 labu bawang besar)
4 sudu besar tempoyak
4 cm kunyit hidup

 Bahan yang siap dikisar: cili padi, kunyit, bawang besar, bawang putih dan tempoyak. Amie kisar dengan sedikit santan cair.

Proses memasaknya sangat mudah. Yang enting semua bahan yang diperlukan sudah tersedia. Gambar pun berlatar belakangkan kegelapan, maklumlah hanya bergantung kepada cahaya matahari yang sekejap ada, sekejap menyelinap masuk ke dapur!
Cara:
1. Letakkan daging ayam di dalam kuali / periuk.

 2. Bubuh asam gelugur dan serai.

 3. Tuangkan bahan kisar.

 4. Seterusnya tuangkan santan cair.

 5. Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan kentang.

 6. Apabila daging ayam dan kentang mulai empuk, masukkan daun kunyit.

7. Diikuti dengan santan pekat.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
Jika suka kuah pekat, masaklah untuk beberapa minit lagi, Jika tidak suka, apabila kuah mendidih, padamkan api dapur.


Inilah hasilnya, Ayam Masak Lemak Tempoyak.
Alhamdulillah..... sedap sangat!
Lain kali boleh masak ayam lemak kencur pula!
 

Tiada ulasan: