Pucuk Remayung Tumis Pedas Dengan Kerang

8:21 PTG

Ada lebihan isi kerang, entah berapa lama berada dalam peti sejuk, tapi masih boleh digunakan. Bukan senang nak dapat bekalan kerang di LD, kecuali kalau kami pergi ke Tawau. Itu pun dapat saiz kerang yang kecil-kecil. Eloklah ada, daripada tak ada....ahaks! Cerita tentang kerang tiba-tiba teringatlah pulak makan kerang bakar di Pantai Remis! Adeeehhhh...bilalah nak balik ke Jeram, berkunjung ke pantai!

Kali ini Amie gandingkan kerang dengan sayur pucuk remayung pula. Di LD, pucuk remayung ini dipanggil pucuk raja (tertulis pada tanda harga di luar bungkusan). Amie gunakan sahaja apa-apa bahan yang ada di dapur. Amie campurkan cili hijau dengan cili padi kampung dan cili padi minyak. Ha haaaa... ini kes nak habiskan stok! Esok hari minggu, jadi peti sejuk kena 'bersih' untuk masuk bekalan baru pula.... hiks! Bawang Bombay itu Amie gunakan untuk gantikan bawang merah. Setengah biji bawang Bombay boleh mewakili 3 atau 4 biji bawang merah.

Inilah rupa pucuk remayung atau pucuk raja, dan kadang-kadang Amie dengar orang sebut sebagai sayur minyak!

Inilah rupa kerang yang disebut-sebut tadi. Ikut sukatannya, kerang ini penuh secawan. Wokeh. Mari kita lihat resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
15 batang sayur remayung - bilas bersh dan toskan - ambil daun dan pucuknya yang lembut 
1 cawan isi kerang
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk kasar:
3 biji cili hijau
15 biji cili padi kampung
5 biji cili padi minyak
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang Bombay / bawang besar
1 sudu kecil belacan


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Gunakan api panas sederhana.
 
 2. Masukkan kerang dan gaul rata.

 3. Besarkan api dapur dan terus masukan pucuk remayung. Tutup kuali selama 1 minit.

 4. Buka penutup kuali dan tambahkan bahan perasa / garam / gula.

 5. Kacau sekali dua, dan kemudian padamkan api dapur.

Selamat mencuba!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe