Mee Hoon Goreng Udang Pedas

9:41 PG

Terlupa! 
Kenapa Encik Suami tak bersiap seperti selalu untuk ke tempat keja?
"Tak kerja ke hari ini?
"Kan cuti TYT," jawab Encik Suami.
Hurrrmmmm... rupanya 07 Oktober 2017, hari jadi Yang DiPertua Negeri Sabah! Maklumlah hari Sabtu....memang tak perasan!
"Nanti tolong goreng mee hoon ya. Baba dah rendam di dapur," sambung Encik Suami lagi.
OH
Oh! Sebenarnya dalam hati sudah berkira-kira untuk buat cekodok udang campur jagung. Tapi tak apalah, mee hoon pun sudah direndam, buat sajalah.
Jadi pagi ini, kami sarapan Mee Hoon Goreng Udang Pedas. Bukan main suka Firdaus makan, tambah dua kali! Maklumlah, boleh dikira dengan jari berapa kali Mommy masuk dapur untuk siapkan sarapan pagi......hiks! Amie tambah menu sup jagung dalam hidangan kami. Rasanya sesuailah tu dipadankan dengan mee hoon goreng pedas cili padi!


Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk hingga lembut - toskan
15 ekor udang kertas - bersihkan
2 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 biji cili hijau
7 biji cili padi
1/2 batang lobak merah
2 batang daun bawang

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris kecuali lobak merah hingga layu.
2. Tambahkan udang dan lobak merah. Tumis sehingga masak.
3. Masukkan mee hoon, dan tambahkan sedikit air sekiranya terlalu kering.
4. Gaul rata dan taburkan perencah Maggi Cukup Rasa.
5. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.
6. Taburkan hirisan daun bawang ketika menghidang.

 Semoga pagi ini membawa seribu kebahagiaan dalam hidup kita!
 

2 comments

  1. Sedapnya sarapan Amie..
    Dah lama akak tak masak meehoon..
    Boleh jadi idea utk sarapan pagi esok..

    Akak pagi buat lempeng pisang aje 😆

    BalasPadam
  2. Kak Norhayati,
    sesekali sarapan bersama keluarga, rasa seronok, dan bertambah sedaplah pulak he he hee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe