Ayam Masak Sate, Sambal Kacang & Nasi Himpit

7:45 PG

Selamat pagi dan selamat berhujung minggu bersama yang tersayang.
Pagi-pagi begini, enak sungguh dapat menikmati sarapan pagi dengan nasi himpit, kuah kacang dan makan bersama ayam masak sate. Aromanya....mmmmmm sudah tentulah sungguh menggamit selera!

Bukan mudah untuk menyediakan sate ayam, sebab memerlukan masa tapi sebab teringin nak makan bolehlah masak ayam ala-ala sate tanpa dicucuk pada lidi dan tak perlu bakar. Hasilnya pun sudah cukup lazat dengan aromanya yang semerbak dengan rempah-rempah pemerap.

Bahan-bahan:
1 kg isi ayam bahagian dada - potong dadu
1 sudu besar serbuk kunyit
1 batang serai - diketuk
2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
1/2 cawan minyak

Bahan kisar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 cm halia
3 cm lengkuas 
2 batang serai - ambil isinya yang putih dan hiris

Cara memasak:
1. Campurkan kesemua bahan di atas dan perap sekurang-kurangnya 2 jam. Lebih lama masa memerap lebih baik.
2. Panaskan kuali dan masukkan kesemua bahan perap. 
3. Masak di antara 7 hingga 10 minit sambil sesekali membalik- balikan bahan masakan.
4. Apabila daging ayam empuk atau masak, dan kelihatan sedikit warna keperangan, padamkan api dapur.

Untuk kuah kacang pula, di bawah ini Amie tuliskan resipinya. Memang terdapat pelbagai cara penyediaan kuah kacang, tapi janganlah gaduh tentang cara yang betul atau salah....hiks! Masing-masing ada resepi turun-temurun dalam keluarga, maklumlah kuah kacang memang salah satu hidangan wajib terutama ketika menjelang hari raya. Ada yang masak bubuh santan, dan ada yang tidak. Dua-dua cara itu Amie suka, yang penting menjadi dan sedap. Ada yang sangan atau sangai kacang, dan ada pula yang goreng. Ada yang rajin buang kulit, ada pula yang terus tumbuk. Ada yang suka halus dikisar, ada yang suka tumbuk kasar-kasar. Ada yang suka rasa lebih manis, ada yang suka rasa lebih pedas! Macam-macam selerakan?

Bahan-bahan:
500 gram kacang tanah - goreng dan tumbuk separuh halus, dan separuh lagi kasar-kasar
1 sudu kecil pati asam jawa
2 batang serai - diketuk
1/2 cawan minyak 
1/2 cawan gula melaka parut
1 sudu besar gula pasir
3 cawan air
garam secukup rasa

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 labu bawang besar
10 tangkai cili kering
2 cm halia 

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan pati asam jawa dan kemudian kacang tanah tumbuk serta air. 
3. Masak sehingga mendidih menggunakan api sederhana.
4. Apabila kuah mulai pekat, sentiasa kacau dan masukkan garam, gula melaka serta gula pasir.
5. Padamkan api dapur setelah terbit minyak di permukaan kuah kacang.


 Jemput!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe