Keria Gula Melaka

6:35 PTG

Jom minum petang dengan kuih keria salut gula melaka.
Kuih tak sempat sejuk, baru keluar dari kuali, Firdaus dah hulurkan piring keci!
Lepas tu, pandai pula panggil Encik Suami supaya datang ke dapur! 
Maka, dua beranak itu pun makanlah....hihihiiii!

Bahan-bahan:
650 gram keledek oren - kupas dan potong-potong
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Bahan sira:
3/4 cawan parutan gula melaka
1 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan - disiat dan disimpul
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air

Cara:
1. Rebus ubi keledek bersama sedikit garam. Setelah empuk, toskan airnya dan kemudian lenyek. Sejukkan seketika.
2. Tambahkan tepung gandum dan baking powder. Uli hingga sebati dan tidak melekit.
3. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Leperkan dan buat lubang di tengah.
5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng secara terendam sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
6. Dalam kuali lain, masak air bersama gula melaka, gula pasir, garam  dan daun pandan.
7. Setelah air gula melaka menjadi likat, keluarkan daun pandan dan masukkan kuih keria.
8. Gaul rata supaya kuih keria tersalut dengan air gula melaka.
9. Setelah semua kuih keria tersalut dan nampak berkilat, padamkan api dapur.
10. Angkat kuih keria dan susun di atas redai.

Rasanya Amie dah jauh tertinggal keretapi!
Baru hari ini tergerak hati nak buat kuih keria salut gula melaka!
Amie dapat 12 ketul!
Encik Suami dan Firdaus makan hampir 8 ketul!
Tinggal beberapa ketul utnuk Fairuz yang belum pulang dari kelas tyuisyen!

2 comments

  1. Mengiurkan betul rupa keria gula melaka Amie...

    BalasPadam
  2. oo Kak Amie...lambat perahu sampai bah...habis sudah keria tu kan...hehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe