Ikan Panggang & Sambal Tomato

8:53 PTG

Anak-anak dan Encik Suami tak cerewet tentang makan. Baik hari biasa atau hari berpuasa, apa yang dhidiangkan itulah yang mereka jamah. Yang agak pening kepala sudah tentulah kita, tukang masak tak bertauliah! Kadang-kadang tak tahu nak masak apa, terutama bila menjelang waktu bersahur. Amie perhatikan, Encik Suami suka makan sayur berkuah ketika bersahur, jadi sebelum masuk tidur, Amie akan renih sup menggunakan slow cooker. Biasanya Amie campurkan kepingan ayam, lobak merah, cendawan shiitake dan juga white fungus. Bila bangun waktu sahur hanya masak nasi dan sediakan lauk lain seperti ikan panggang di bawah ini. Dan sebelum tidur juga, Amie akan sediakan beberapa keping ikan, perap dengan garam kunyit dan simpan dalam peti sejuk. Sementara menanti nasi tanak, Amie pun panggang ikan gunakan kuali ajaib. Senang saja kan?

Ikan alu-alu yang Amie panggang ini Amie hidangkan dengan sambal tomato. Memang Amie sudah sediakan sambal tomato lebih awal dalam kuantiti yang banyak! Waktu berbuka puasa pun boleh dimakan bersama ayam goreng atau ikan goreng! Walaupun sudah beberapa kali Amie paparkan resepi sambal tomato ini, tapi Amie kongsikan juga untuk entri kali ini sebagai tatapan bersama.

Bahan-bahan:
5 biji tomato - cincang / potong dadu
5 biji bawang besar - cincang / potong dadu
100 gram udang kering - rendam hingga kembang - toskan - kisar kering
asam keping / pati asam jawa (pilihan)
garam / gula secukupnya
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
50 gram cili padi kampung
10 biji bawang merah
10 biji bawang putih
5 biji buah keras
10 gram belacan

Cara:
1. Panaskan minyak, dan masukkan bawang besar. Goreng atau tumis hingga bawang besar berwarna layu kekuningan.
2. Kemudian masukkan udang kering yang dikisar / ditumbuk.
3. Masukkan pula bahan kisar.
4. Kacau rata, dan seterusnya masukkan tomato cincang.
5.Jangan lupa perlahankan api dapur dan selalulah kacau sambal ini. Kalau yang suka rasa lebih masam, bolehlah tambahkan pati asam jawa atau asam keping! 
6. Apabila semuanya sudah sebati, hancur lunyai, tambahkan garam atau perasa pilihan anda!

Untuk tutorial lengkap Sambal Tomato Sedap boleh klik di sini : SAMBAL TOMATO SEDAP.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe