Sambal Telur

2:25 PTG

Cerita tentang Sambal Telur. Resepi ini merupakan menu sarapan pagi kami minggu lepas. Entri tertunggaklah, dengan kata lainnya.
Ada yang suka goreng telur rebus, kemudian dibuat sambal.
Ada yang suka masak sambal, kemudian tuang sambal atas telur rebus.
Ada yang masak sambal, kemudian pecahkan telur dan gaul bersama sambal dalam kuali.
Maknanya terdapat pelbagai versi sambal telur!


Bahan-bahan:
7 biji telur ayam - rebus hingga masak - kupas kulit - goreng hingga kuning keemasan
3 sudu besar minyak
2 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - mayang kasar 
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
25 biji cili kering - buang biji
5 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
1 cm halia muda
2 cm belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana.
2. Masukkan pati asam keping dan gula secukup rasa. Gaul hingga mesra.
3. Tambahkan hirisan bawang besar.
4. Setelah bawang besar layu dan sambal menjadi pekat, masukkan telur goreng tadi.
5. Lengkapkan dengan perasa seperti garam dan perasa lain pilihan anda.
6. Kacau sekali lagi dan padamkan api dapur.

 Telur yang direbus tadi Amie rendam dengan air sejuk.

 Bahan kisar tadi kena tumis sampai pecah minyak.
Lepas tu masukkan asam keping atau asam jawa.

Sementara menunggu bahan kisar pecah minyak, jangan lupa kupas telur!
Panaskan minyak pula untuk goreng telur.

 Pada masa yang sama, tambahkan gula dalam sambal di kuali 


 Bila telur kelihatan kuning eemasan, bolehlah angkat.


 Sambal yang sudah pecah minyak dan sudah masak tadi tu, bubuhkan bawang besar. 

 Bila bawang besar dah layu, masukkanlah pula telur rebus yang digoreng.

Perasakan dengan garam atau perasa lain pilihan anda.

 Amie hidangkan Sambal Telur ini bersama nasi kuning.

Sayangnya, Fairuz dan Firdaus tak berapa berminat untuik menjamahnya! Mereka nak juga telur rebus tak bergoreng dengan sambal ikan!

Maknanya, anak-anak hanya menggemari sambal telur tak bergoreng! 

2 comments

  1. Oh, itu caranya goreng telur rebus! Thank you, Amie :)

    BalasPadam
  2. Berseri seri nasi kuning dipadan sambal telur..sedapnyerr...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe