Brengkes Labu

10:47 PTG

Brengkes itu apa? Buat masa ini Amie pun tak tahu nak terangkan. Ada masakan brengkes ikan, dan ada pula kuih bernama brengkes labu. Kedua-dua nama ini sudah tentulah Amie dapat dari keluarga sebelah suami. Setakat ini bila tanya Pak Google, beliau pun masih geleng kepala!
Brengkes Labu yang Amie kongsikan ini merupakan sejenis kuih yang diperbuat dari campuran tepung gandum, sagu biji, gula dan santan. Kuih ini sangat terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu Cocos. Seronok tengok ibu-ibu datang rewang dan buat Brengkes Labu di dapur. Dah berpuluh tahun kahwin dengan orang Melayu Cocos, eloklah abadikan kuih ini dalam dapur kecil Amie ini.

Setakat ini Amie belum pernah terjumpa kuih ini di mana-mana pasar atau gerai. Brengkes Labu ini memang kuih 'wajib' Encik Suami bawa pulang dari menghadiri majlis tahlil terutama pada bulan Syaaban, sebelum tibanya Ramadhan.

Selalunya Amie lihat ibu-ibu yang datang rewang bergotong-royong membuat Brengkes Labu dalam jumlah yang banyak. Bagaimanapun Amie cuba buat dalam sukatan yang tidak terlalu banyak, tapi bolehlah juga dikatakan banyak.....hiks! Hasilnya, bukan kami sekeluarga yang makan, tapi boleh dibahagi-bahagikan kepada keluarga yang lain.

Bahan-bahan:
400 gram labu manis
500 gram tepung gandum
250 gram sagu biji
300 gram gula pasir - kalau suka manis, boleh tambah gula lagi
1 sudu besar minyak jagung
1 sudu kecil garam
400 ml santan pekat
400 ml air
Daun pisang secukupnya  - layurkan


Periuk pengukus
P/S: Santan pekat dan air boleh dicampurkan.

 Inilah antara bahan yang diperlukan. Suka tengok labu manis tu...sebab warnanya cantik! Jom kita tutorial cara buat Brengkes Labu seperti di bawah ini.

Cara:
1   1.  Rebus labu manis hingga lembut dan kemudian lenyek hingga hancur.
2     2. Rendam sagu biji hingga kembang dan toskan airnya.

3   3. Sementara itu masukkan air di dalam periuk pengukus dan nyalakan api dapur.
     4. Ambil sebuah mangkuk besar dan masukkan labu lenyek, gula, dan tepung gandum, garam dan minyak jagung.

5. Kemudian tambahkan santan dan air, adun hingga sebati.

6. Kemudian masukkan sagu biji seperti di bawah ini.

7. Gaul rata.

 Beginilah rupa adunan Brengkes Labu.

 8. Ambil sehelai daun pisang dan bubuh 2 sudu besar adunan tadi.

9. Bungkus dengan kemas dan lipat kiri dan kanan daun. Sorry... tak ingat nak ambil gambar sewaktu membungkus! Boleh nampakkan bungkusan yang dah siap di bawahnya tu. Macam bungkus lepat pisang, lebih kurangnya!

10. Kukus Brengkes Labu sampai masak. Kalau nak tahu masak atau tidak, ambil sebiji, tengok rupa dia macam di bawah ni.

Jemput!

Tak perlu tunggu kahwin dengan orang Melayu Cocos untuk menikmati Brengkes Labu...hiks! Sekarang anda boleh buat sendiri di dapur kan. Terima kasih buat kakak ipar yang sanggup tolong Amie di dapur buat Brengkes Labu ini.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe