Asam Pedas Perut dengan Rebung Madu

7:23 PTG

Masih ada saki baki rebung madu, dan uga baki perut lembu! Petang tadi sempat gandingkan dua-duanya dalam kuali di bawah nama Asam Pedas Perut dengan Rebung Madu.

Bahan-bahan:
600 gram perut - bersihkan dan rebus hingga empuk - toskan airnya dan potong ikut suka
300 gram rebung madu - rebus hingga lembut - toskan airnya
3 batang serai - ketuk
5 helai daun limau purut
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
4 sudu besar minyak
4 cawan air
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm belacan
1 sudu kecil lada hitam

 Walaupun rebung madu dah siap direbus, tapi nak rebus juga sebab nak bagi lebih lembut!

Perut tu rebus sampai benar--benar empuk atau lembut! Kalau masih liat, tergencatlah selera nak meratah-ratah ha ha haaa... Lainlah kalau dah memang suka makan yang liat-liat...hiks!

Tak ada bunga kantan dan daun kesum, memadailah dengan adanya serai dan daun limau purut. Serai tu sebab kurus, Amie tambah jadi 3 batang.  Daun limau purut tu sempat ambil 5 helai kat pokok, masa tu hujan...petiklah mana yang dapat! Nak pilih daun yang cantik nanti basah kuyup pulak (sebab tak pakai payung)...karang hilang mood nak masak..... ahaks!

 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai. Masak sehingga terbit minyak.
2. Kemudian tuangkan air bancuhan asam jawa. Biarkan mendidih sebentar dan tambahkan 4 cawan air.
3. Masukkan perut bersama rebung madu. Biarkan masak sehingga kuah agak pekat... sebab Amie suka kuah pekat. Kalau tak suka, lebihkan air dan sebelum memekat, padamkan api dapur.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

%. Jangan lupa masukkan daun limau purut dan biarkan seketika hingga berubah warnanya. Lepas tu padamkanlah api dapur.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe