Kacang Kelor Masak Dalca

7:47 PTG

Ada 10 batang kacang kelor tak terusik! Jom usik dia... buat dia jadi masakan dalca. Nak bagi meriah, tambahkan apa sahaja sebagai penemannya! Bila kumpul bahan lain, terjumpalah lobak merah, tomato, terung, kentang dan udang. Kacangnya pulak Amie gunakan kacang hijau.... salah beli kacang dal!


Bila dah campur itu ini, punyalah banyak hasilnya! Boleh makan untuk 10-15 orang! Jom tengok resepinya di bawah ini. Amie malas nak kisar cili kering, jadi Amie gunakan saja serbuk cili. He he heee....

Bahan-bahan:
10 batang kacang kelor - buang bahagian kulit luar yang keras - kemudian potong sepanjang 3 cm
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 cawan kacang hijau (tanpa kulit ) - rendam 1 jam - kemudian rebus hingga empuk - toskan airnya
400 gram udang kertas - bersihkan
1/2 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
3 biji kentang - kupas kulit dan potong dadu
2 biji tomato - belah 4
2 biji cili hijau - belah 2
2 biji cili merah - belah 2
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu besar serbuk cili
4 sudu besar serbuk kari
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil pati santan - bancuh dengan 1/2 cawan air
3 tangkai daun kari - lurutkan
garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris hingga kekuningan.
2. Masukkan jintan manis dan biji sawi, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
3. Setelah naik bau, tambahkan serbuk cili dan serbuk kari serta daun kari.
4. Tambahkan air asam jawa dan masak hingga pecah minyak. Jika terlalu kering, tambahkan lagi sedikit air. Kemudian masukkan kentang dan juga lobak merah.
5. Masukkan 3 cawan air dan biarkan hingga mendidih, 
6. Kemudian masukkan cili hijau, cili merah dan kacang kelor. Setelah kacang kelor lembut, tambahkan santan pekat, kacang hijau, udang, terung, serta tomato.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Masak seketika, dan kemudian padamkan api dapur.

Simpan sudu di atas para,

Sudu bertukar menjadi camca,
Masakan apa menggamit selera,

Kacang kelor masak dalca!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe