ADSENSE

Rabu, 23 November 2016

Kambing Masak Ungkep

Assalamualaikum...
Apa khabar semua?
Dah makan ke belum? Kalau belum marilah datang ke dapur kita. Hari ini kita kongsi resepi Kambing Masak Ungkep. Yang biasa makan kambing tu bolehlah cuba resepi ini. Yang tak makan kambing tu diam-diam saja ye.... jangan banyak songel sebab kita kena ikut akhlak mulia Nabi Muhammad S.A.W, diam-diam saja kalau tak gemar nak makan satu-satu hidangan yang disajikan seperti organ dalaman. Cantikkan akhlak baginda. Secara tak langsung baginda menunjukkan rasa hormat kepada orang lain yang makan hidangan tersebut. Tak susah kan... ahaks! Jangan mareee...

 Bahan-bahan:
800 gram daging kambing biri-biri bahagian peha - potong 10 - lumur dengan 1 sudu  kecil  garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
1 cawan air
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
4 cm kunyit hidup
3 cm halia
30 biji cili padi - kita gunakan cili padi kampung merah campur hijau 

Cara:
1. Panaskan  minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa dan biarkan mendidih seketika. 
3. Kemudian masukkan serai dan daging kambing. Gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
4. Tambahkan air, garam, gula dan perasa pilihan.
5. Tutup kuali rapat-rapat. Perlahankan api dapur.
6. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging kambing tidak hangus kekeringan atau hancur.
7. Apabila kuah mula memekat dan daging kambing empuk, matikan api dapur.

Selain aromanya yang enak menggoda selera, daging kambing biri-biri ini juga sangat lembut!

1 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Kambing ungkep!
Febret tu.