ADSENSE

Jumaat, 3 Jun 2016

Makan Sushi...Sushi... di Sushi King, Suria Sabah.

Kali ini kita cuma bajet untuk jalan-jalan cari makan saja. Tak adalah nak shopping bagai... saja nak rehatkan badan dan makan masakan orang lain. Itu jew...
Jadi, bertuahlah anak-anak kali ini ye... Mommy tak catu nak makan apa ha ha haaa! Main catu-catu pulak! Kesian pulak dengan budak Fairuz tu... dia suka sangat makan sushi! Malam tu, kami keluar sekali lagi cari makan. Memandangkan tempat terdekat dan senang nak parking setakat itu hanya di Suria Sabah Mall, jadi ke situlah kami tuju. Nak juga makan seafood di tepi laut tapi Encik Suami kata, buang masa saja cari tempat letak kereta!
Hmmm... makan sushi kali ini agak mencabar kesabaran kami sedikit!
Sebab... Firdaus rasa sangat seronok menyentuh dan mengambil apa-apa sahaja yang sedang bergerak di atas conveyor! Kalau ambil elok-elok takpa apa... ni ambil dan terjatuh! Tak ke naya dibuatnya....
Apa nak buat... sambil kami makan sambil itu juga jaga tangannya yang 'nakal' itu! Satu lagi... takut dia termakan ke atau terambil wasabe.... habislah kami nanti!

Bersemangat sungguh Fairuz makan sushi... Sushi pertamanya : TSUBUKKO!
Kita pun sama.... tak sabar nak ngap sushi dengan wasabe tu...biar tembus sampai ke hidung! Baru puas hati he he heee... dah tak peduli berapa kilo kalori yang tercatat di situ!
Encik Suami pulak, tak berapa minat dengan sushi... cuma minum dan makan kacang Edamame saja! Katanya masih kenyang makan nasi ayam petang tadi. Anak-anak pun sebenarnya masih kenyang, tapi nak makan juga!

 CHIGIRI AGE


 EDAMAME @ GREEN SOYBEANS

 INARI

 Ni tak ingat nama apa... macam CHUKA IIDAKO...

 Yang lain tak tahu nama pa daaa....




 EBI @ COOKED PRAWN

 KANI TOBIKKO @ CRABSTICK MAYONNAISE WITH FLYING FISH ROW

 Bila disusun piring semuanya berjumlah 20 biji!

Eh! Tunggu.... ada lagi satu baru nampak!
Kulit ikan salmon goreng!

 SALMON SKIN PIRI PIRI

Memandangkan kami makan waktu malam, terlepaslah harga potongan 20% dari jam 3-6 petang.

Semuamya berjumlah 21 piring sushi!
Piring biru : 2 X RM2
Piring beige : 3 X RM3
Piring pink : 9 X RM4
Piring red : 5 X RM5
Piring purple : 2 X RM6

Dengan bijaknya, kita hanya pesan hot green tea dengan ice green tea. Cuma RM1.50 untuk kedua-duanya...he he heeee. Syukurlah anak-anak tak cerewet minum green tea! Harga termasuk service charge dan GST : RM102.05.


Entri berkaitan jalan-jalan RANAU-KOTA KINABALU: 

MENGINAP & SARAPAN DI TH HOTEL KOTA KINABALU
ARABIC LAMB MANDY & WESTERN FOOD DI SOUQ CAFE
MAKAN TENGAHARI DI CHICKEN RICE SHOP
MAKAN SUSHI DI SUSHI KING SURIA SABAH
MUZIUM SABAH
MAKAN STEAMBOAT DI NATURAL KITCHEN
BERMALAM & SARAPAN PAGI DI GRAND BORNEO HOTEL
SEDAPNYA MAKAN DI KOKI BANDUNG, ALAMESRA KOTA KINABALU
MAKAN DI SUSHI KING 1BORNEO KOTA KINABALU
PANTAI TANJUNG ARU
RUMAH TERBALIK TAMPARULI
CUCI MULUT DI MANGO GARDEN RESTAURANT
DESA CATTLE DIARY FARM KUNDASANG
CANTIKNYA PEMANDANGAN DI SABAH TEA GARDEN COTTAGE (I)
JALAN-JALAN CARI MAKAN DI RANAU
BERMALAM DAN SARAPAN PAGI DI SABAH TEA GARDEN COTTAGE (II)
KEINDAHAN ALAM DI SANAH TEA GARDEN (III)
QUAILEY'S HILL MEMORIAL : SANDAKAN-RANAU DEATH MARCHES
MELIHAT GUNUNG KINABALU DARI PINE RESORT
ROSE GARDEN DI KUNDASANG
MAKAN STEAMBOAT DI RESTORAN PUTERI NABALU
COCOA NABALU : HOMEMADE CHOCOLATE DELIGHTS
KUNDASANG: SYURGA SAYURAN SEGAR & PELBAGAI BUAH-BUAHAN TEMPATAN
SUNGAI MOROLI FISH MASSAGE DI KAMPUNG LUANTI BARU RANAU

Tiada ulasan: