Ayam Golek Sedap di Restoran Selera Melayu Padang, Sandakan.

8:20 PTG

Sesekali bawa anak-anak keluar daerah...
Tak jauh mana pun... kira-kira 179 km dari LD. 
Sandakan.... kami datang! Rasanya hampir 5 tahun tak berkunjung ke Sandakan.... sebab: Encik Suami kata Sandakan bandar sempit...susah nak cari parking. Memang pun, pengalaman lalu mengajar kami erti sabar... kalau dah namanya sesak, sibuk... faham-faham sajalah!
Itu cerita dulu... mana tahu sekarang sudah berubah!
Nanti kita sambung cerita tu...
Yang kita nak cerita tentang jalan-jalan cari makan kami pada malam pertama menginap di Sandakan.
Kami menginap di sebuah hotel berhampiran pasaraya GIANT.  Malam itu kami singgah makan di Restoran Selera Melayu Padang yang terletak di Bandar Utama Sandakan.

 Fairuz dan Fuad berminat pulak nak makan ayam golek!

Kami pun pesanlah seekor di antara beberapa ekor yang bergolek-golek di atas pemanggang di bahagian luar restoran. Sebenarnya perut masih kenyang sebab sebelah petangnya kami meratah ikan bakar dan kerang kukus di Jalan Sim Sim. Bab ikan bakar tu kami tak mahu ceritalah di blog... sebab dapat pengalaman yang tak berapa menyelesakan untuk di dengar. 

 Ayam golek tadi di potong menjadi dua hidangan.

 Nampak cantik jew kulit ayam tu... berkilat-kilat!

 Isinya pula lembut...berjus!
Ini kita bubuh sosnya... tapi tak bubuh sos pun rasanya sudah cukup sedap!

Cerita pasal isi ayam yang berjus...kami anak-beranak order minuman jus buah-buahan... takk ingat dah air buah apa ha ha haaa... macam air tembikai pun ada!

Pesan juga ABC buah-buahan... atasnya tak nampak buah, dalam ABC tu penuh buah... ada macam-macam buah termasuk laici, betik, tembikai... Anak-anak dan Encik Suami sangat berpuas hati dengan hidangan ayam golek nan seekor tu!

 Selain ayam golek, ada sayap ayam panggang juga...

Di bahagian luar, nama restoran ini Restoran Asam Pedas Selera Melayu Padang. Yang bestnya tu... kalau nak makan ikan boleh pilih ikan segar di situ... in shaa Allah ada rezeki boleh cuba asam pedas ikannya pula!

Sempat bertanya dengan tuan pemanggang ayam golek... yang nampak agak malu-malu. Gambar bajunya saja yang dapat kita tangkap...


Katanya ayam tu dipanggang selama satu jam.
Masa memerapnya pula... lama!
Kita seganlah nak tanya berapa jam... apa bahan resepinya he heeee...
Kita kata : Kulit ayam tu nampak cantik berkilat... rasanya garing!
Ohhh... sebab bubuh madu... katanya.

Oh...yaaa... ayam golek nan seekor ini harganya RM25. kalau nak makan separuh, harganya RM13. Kalau sampai ke Bandar Utama Sandakan (kira-kira 11 km sebelum sampai ke bandar Sandakan), bolehlah singgah di sini untuk makan-makan...
Layanannya pun mesra!
Chef di dapur pun sempat bergurau.... ambil gambar ke?
Haaa... iyaaa.... kan dapat tangkap gambar awak juga...ahaks!

Moga bisnes terus maju!


1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe