Resepi Kepak @ Sayap Ayam Panggang Simple Dimple

7:16 PTG

Mimie dan Darwisah ditugaskan memerap sayap@kepak ayam untuk dipanggang. Bagaimanapun, mereka minta panduan resepi dari kita. Dalam sibuk-sibuk bekerja, sempat jugalah kita senaraikan bahan yang diperlukan. Sukatannya? Kita katakan pada Mimie dan Darwisah : Main campak-campak sajalah ikut citarasa kamu. Pada pagi kami berada di Hutan Rekreasi Taliwas, kami pun panggang hasil perapan mereka berdua.


Antara bahan pemerap yang sempat kita kongsikan:

sos tiram Maggi
stok ayam pekat Maggi
kicap lemak manis Cap Kipas Udang / Habhals
bawang putih
kisar
halia kisar
lada putih / hitam tumbuk
beberapa batang serai diketuk

Kita pun tak pasti berapa kilogram sayap ayam yang hendak diperap, jadi kita kata tuang sajalah bahan-bahan tadi banyak-banyak!

Kalau nak bubuh bahan lain pun boleh, tapi mereka ikut juga cadangan kita. Kalau nak warna molek sikit bolehlah tambah serbuk kunyit. Nak lebih terasa manisnya, bolehlah tambah gula atau sapukan madu semasa minit-minit terakhir memanggang!

 Inilah hasil perapan selama semalaman itu! Lupa lagi nak tanya berapa kilogram sayap ayam tu!

 Panggang di atas bara yang sedang elok membara.

 Kicap Cap Kipas Udang yang lemak manis itulah yang bagi sayap tu nampak berkilat.

 Senang saja kan?


 Selamat mencuba resepi sayap ayam panggang yang simple dimple ini!

3 comments

  1. Assalamualaikum, terjah terus kat dapur la plak..biasa duk tgk kat fb je..bestnya bbq mkn ramai2 tu..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak amie....

    Saya dah lama mencari-cari resepi sayap ayam Sabah yang sgt sedap dan femes tuh...
    Adakah ini resepinya....

    BalasPadam
  3. Maz,
    tq... resepi bidan terjun jew..

    DS,
    kalau sayam ayam Sabah biasanya ditambah dengan pewarna kuning oren, pencicahnya pun berbeza sedikit.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe