Sedapnya Nasi Kuning & The Gang!

4:56 PTG

Selamat berhujung minggu teman-teman.
Perkongsian resepi untuk bulan ini... nampaknya hanya inilah sahaja jumlah yang mampu dipaparkan... Ini resepi kedua selepas resepi NASI AYAM yang sempat Amie paparkan minggu lepas. Bermakna Januari ini hanya ada dua resepi sahaja yang mampu Amie kongsikan! Okey laaa kan, daripada tak ada langsung. Hajat di hati kalau boleh tahun 2016 ini, setiap hari nak kongsi resepi di sini, tapi nampaknya setakat ini belum terlaksana... 
Wokey... hari ini Amie berkesempatan berkongsi sekali lagi menu tradisi dari Negeri Sabah di Bawah Bayu! Tak lain tak bukan... nasi kuning!
Hari Selasa lepas, Amie masak nasi kuning sempena sukan sekolah yang berlangsung selama 3 hari di Kompleks Sukan Lahad Datu. Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi menyumbang untuk 'membuatkan' pagi itu tersedia sarapan walaupun tanpa minuman panas.... sekadar air mineral sebanyak 20 kotak untuk dijimat-jimatkan penggunaannya selama 3 hari!
Kalau anda rajin selongkar resepi di bawah tudung saji dapur  maya ini, anda akan terjumpa pelbagai resepi nasi kuning dengan lauknya yang berbeza. Kebanyakan nasi kuning yang Amie paparkan berlauk sambal ikan, tidak kiralah ikan tuna, tongkol atau alu-alu. Sebenarnya banyak pilihan lauk boleh dinikmati bersama nasi kuning ini. Terpulanglah ikut selera masing-masing.

Apa yang penting sudah tentulah ada sambal. Sama seperti nasi lemak... walaupun cukup lengkap segala aksesori yang lain tanpa sambal bermakna tak berapa lengkaplah resepinya itu! Kali ini Amie hidangkan nasi kuning bersama sambal dan ayam goreng. Biasanya ayam goreng akan ditumis bersama sambal, tapi Amie biarkan ayam goreng begitu saja. 

Fairuz pesan supaya Amie masak sambal seperti sambal nasi lemak yang Amie masak untuk dijadikan sarapan guru-guru semasa hari kemuncak sukan pada hari Khamis lepas. Boleh bah kalau kamu... Fairuz! Sambal untuk nasi lemak itu Amie bubuh udang kering.. itu yang anak-anak suka sangat tu...

Alhamdulillah... siap juga hidangan nasi kuning untuk kami sekeluarga. Kalau masak nasi begini memang Amie lebihkan sedikit supaya boleh dijadikan sarapan merangkap makan tengahari. Tak payahlah masak lagi. Lagi pun nasi kuning tu Amie kukus, jadi agak tahan lamalah juga jangka hayatnya... dengan kata lain tak cepat basi.

Jom kita lihat sama-sama resepi nasi kuning yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas di Negeri Sabah di Bawah Bayu ini...

Seperti biasa, Amie masak cara kukus. Kalau nak masak cara biasa gunakan rice cooker pun tak ada salahnya. Masak sajalah, janji nasi tak mentah dan tak terlalu lembik. Amie gunakan beras wangi, dan rendam lebih kurang 8 jam, maknanya sebelum tidur pada sebelah malamnya, Amie rendam dulu. Amie bubuh sedikit serbuk kunyit. Jadi ketika mengukus, tak payahlah bubuh kunyit lagi. Kalau gunakan beras biasa, eloklah tambah segenggam atau setengah cawan beras pulut supaya hasil nasi kuning anda rasa lebih ummpphh!! Tak bubuh pun tak apa...

Bahan-bahan:
6 cawan beras wangi - cuci dan rendam menggunakan 12 cawan air - tambahkan 1 sudu kecil serbuk kunyit - biarkan semalaman atau selama 8 jam
1 batang serai - dititik
3 cm halia - hiris halus
1 sudu kecil garam - boleh bubuh lebih jika inginkan rasa yang lebih kuat
600ml pati santan

Cara memasak:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Toskan beras yang direndam dan kemudian masukkan ke dalam periuk pengukus. Pastikan air kukusan sedang mendidih.
3. Jangan lupa masukkan serai dan halia. Kacau rata dan tutup periuk pengukus.
4. Masak selama 15 minit.
5. Campurkan garam ke dalam pati santan dan kacau hingga larut.
6. Buka penutup periuk pengukus dan kacau nasi yang sudah kembang beberapa kali. Kemudian tuangkan beberapa senduk santan. Gaul sekali lagi hingga rata dan tutup semula periuk pengukus tadi.
7. Setelah 10 minit, buka kembali tutup periuk pengukus dan jika beras belum masak, tambahkan lagi pati santan dan gaul sekali lagi.
8. Tutup periuk pengukus dan biarkan sehingga nasi kuning masak.

Sambalnya pulak, eloklah buat yang tak berapa nak pedas. Tapi terpulanglah ikut selera masing--masing. Kalau Amie bila sambal sangat pedas, tergencatlah selera nak makan sebab tak tahan pedas...ahaks!

Bahan-bahan:
30 biji cili kering wonder hot - buangbiji - rebus hingga masak - toskan - kisar - ketepikan
2 labu bawang besar - mayang kasar
1 sudu kecil pati asam jawa 
3/4 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
7 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
1 cm halia
100 gram udang kering - rendam hingga lembut - toskan
(Kalau tak mahu gunakan udang kering, boleh gantikan dengan belacan. Guna dua-duanya pun boleh - sukatan tu pandai-pandai ikut selera)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan pati asam jawa, cili kisar, gula dan garam.
3. Biarkan masak sehingga pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali-sekala. Gunakan api sederhana panas.
4. Masukkan hirisan bawang besar.
5. Setelah bawang besar layu, padamkan api dapur.

Ayam goreng...mmm gorenglah cara korang masing-masing.
Amie goreng simple saja. Bubuh garam kunyit, celup dalam putih telur lepas tu golek-golek dalam tepung jagung. Gorenglah sampai masak. Dah.. siap!

Serunding kelapa ni pulak, kalau nak buat boleh, tak nak sediakan pun tak jadi masalah. Kalau nak buat juga, bolehlah tengok resepinya di bawah ini. Tak susah mana pun.

Bahan-bahan:
2 cawan kelapa parut - kalau boleh gunakan isi kelapa yang agak muda dan buang kulit ari
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang - toskan airnya
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 biji cili kering

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit, garam, gula / perasa pilihan secukupnya.
3. Gaul rata dan balik-balikkan sehingga serunding kelapa menjadi agak kering.
4. Padamkan api dapur.

Wokey...
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera. Nasi Kuning and the Gang dengan secawan teh kosong panas okey kaaann...
Bismillah.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe