Sotong Masak Kari Istimewa!

2:22 PTG

Sotong....
Kalau sotong, resepi yang biasa Amie kongsi tak lari dari sotong goreng! Itulah satu-satunya resepi yang sangat digemari dan selalu dinanti-nantikan seisi rumah!
Tapi hari ini Amie ubahlah sikit resepi sotong. Asyik resepi sotong goreng saja, nampaknya tak bertambahlah resepi sotong dalam dapur maya ini...ahaks! Dengan menjadikan resepi AYAM MASAK KARI PAKISTAN sebagai sumber inspirasi, Amie olah sotong menjadi Sotong Masak Kari Istimewa sebagai hidangan tengahari kami. Apa pun Amie tidak gunakan cili serbuk sebaliknya Amie gantikan dengan cili merah kisar. Ayam Masak Kari Pakistan tidak gunakan rempah kari tapi Amie tambahkan serbuk rempah tersebut. Sebenarnya bahan asas yang Amie gunakan sama dengan resepi Ayam Masak Kari Pakistan ialah penggunaan bawang besar dan tomato! Tumis sehingga bahan-bahan tadi hancur dan bila pecah minyak, barulah Amie masukkan sotong. Sotongnya pula, Amie celur terlebih dahulu supaya apabila Amie masak, tidaklah perlu mengambil masa yang lama selain mengelakkan keluar air sotong dalam masakan.


Bahan-bahan:
600 gram sotong - bersihkan dan potong ikut citarasa - celur seketika dan toskan airnya
2 sudu besar rempah kari ikan
3 labu bawang besar - cincang
3 biji tomato merah - cincang
3 tangkai cili hijau - hiris
2 cawan air
1/2 cawan minyak 
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan tomato cincang dan teruskan tumisan hingga sebati.
3. Tambahkan bahan kisar dan masukkan sekali serbuk rempah kari.
4. Kacau hingga sebati dan masukkan air. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur dan terbit minyak.
5. Masukkan sotong dan hirisan cili hijau, seterusnya perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau rata dan masak kurang dari 1 minit. Padamkan api dapur

3 comments

  1. Masakan Amie sentiasa nampak menyelerakan!

    BalasPadam
  2. Ya..tak boleh terlebih masa kalau masak sotong..nanti liat nak makan..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe